Istoria căilor ferate din Moldova, expusă în fotografii la Muzeul de Istorie a oraşului Chişinău (VIDEO)
O incursiune în istoria căilor ferate din Moldova o reprezintă expoziţia de fotografii inaugurată la Muzeul de Istorie a oraşului Chişinău. Evenimentul se desfăşoară în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului şi este prilejuit de aniversarea a 150 de ani a căilor ferate, relatează Mesager.
„Prima data căile ferate au ajuns în Chişinău în 1871. Aici vedem prima poză a gării feroviare, prima gară a fost temporară ,a fost făcută din lemn dar nu s-a păstrat şi iată, la 1871, arhitectul de origine austriacă Ghenrih Lonsky construieşte aceasta gară”, susţine muzeograful Liubovi Coşman.
Potrivit unei surse, primul tren a sosit la gara Chişinău pe 15 august 1871 . Potrivit altora, circulaţia trenurilor pe traseul Tiraspol – Chişinău a fost deschisă pe 28 august 1871. Primul tren sosit de la Odesa (timp de 7 ore), a marcat începutul operaţiunilor feroviare în Basarabia.
Construcţia căii ferate pe meleagurile noastre a avut conotaţii militaro-strategice, spune istoricul Ion Varta. „Inaugurarea căilor ferate din Moldova a fost prilejuită de declanşarea războiului ruso-turc de la 1877-78. În premieră ostaşii ruşi au calatorit cu trenul din locurile de dislocare a diviziilor lor şi au fost aduşi cu garniturile de tren aici, în zona teatrului de război pentru că până atunci erau nevoiţi să vină pe jos."
Rare imagini de epoca aduc in atentie vizita Regelui Ferdinand 1 al României la Chişinău în 1918.
„Aici puteţi vedea momentul când a ieşit toată populaţia Chişinăului şi când regele Ferdinand merge pe peronul gării feroviare din Chişinău”, a mai menţionat Liubovi Coşman.
„Era una din cele mai frumoase gări din Europa, avea 3 etaje”, a remarcat muzeograful Lilia Coţaga.
Cele mai vechi fotografii au fost oferite de Agenţia Naţională a Arhivelor din Moldova.
„La iniţiativa Muzeului, noi am selectat fotodocumentele referitor la căile ferate. Documentele fotografice la noi se păstrează în pelicula de 3,5 cm pe 2,5 cm în depozite. Pentru a fi expuse, aceste fotografii au fost scanate şi prelucrate în format digital pentru a fi imprimate pe hârtie”, a spus Şef Direcţie, Agenţia Naţională a Arhivelor, Parascovia Polişciuc.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, gara a fost distrusă şi reconstruită în 1948, după proiectul arhitecţilor Ciuprin şi Şciusev. În expoziţie poate fi urmărită desfăşurarea lucrărilor de construcţie a căii ferate pe alte tronsoane, dar şi imagini ce pun în valoare frumuseţea sediului Gării Feroviare din Chişinău.
Expoziţia poate fi văzută la Muzeul de Istorie a oraşului Chişinău până în data de 30 octombrie.
Comentarii