Ştiri

Sursa imaginii: moldpres

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

27 Sep. 2022 / 20:00

La Chişinău a fost inaugurat Festivalul internaţional de poezie „Grigore Vieru” (VIDEO)

După ce s-a desfăşurat timp de două zile în cele mai prestigioase instituţii de cultură din Iaşi, Festivalul Internaţional de poezie Grigore Vieru a debutat astăzi la Chişinău. Festivalul a ajuns la a 14 ediţie şi reprezintă aprecierea, recunoştinţa şi dragostea admiratorilor operei regretatului Grigore Vieru de pe ambele maluri ale Prutului, relatează Moldova 1.

În preajma bustului lui Grigore Vieru au răsunat versurile îndrăgite de cititorii de toate vârstele.

„Grigore Vieru a scris foarte multe poezii despre familie, patrie, mamă”.
„Azi ca întotdeauna poezia lui Vieru ne aduce dorul de valorile noastre spirituale”.
„Comemorăm memoria şi gloria lui Grigore Vieru a scris cele mai copleşitoare poezii despre lucrurile care contează în viaţa omului”, a spus ambasadorul Igor Munteanu.

Opera lui Grigore Vieru a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană şi bulgară. Şi cum regretatul poet era îndrăgit de mii de oameni din Republica Moldova şi România s-a decis ca festivalul să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului.

„Un duplex cultural Iaşi-Chişinău, ca o punte de cultură, puntea de cultură fiind verbul lui Grigore Vieru. Ideea cea mai puternică a lui Grigore a fost unirea cu Ţara-Mamă”, a relatat coordonatorul festivalului, Daniel Corbu.
„Am descoperit un mare poet al fiinţei, al durerii. Un mare poet al păcii ca bunul suprem al omenirii, care este foarte actual”, a menţionat academicianul Mihai Cimpoi.
„Vieru şi verbul lui de lumină este cel ce ne adună şi ne luminează, suntem în a 3 zi a maratonului poetic. Au fost participanţi din Italia şi din Franţa, Vieru este tradus peste hotare de acoperit”, a declarat poetul Ion Hadîrcă.
„Vin de la Craiova unde Grigore Vieru a fost foarte iubit, poezia lui Vieru este un filon de emoţie, de cuvinte cu mare putere”, a afirmat scriitorul Ion Munteanu.

Festivalul va continua miercuri cu recitaluri la bustul lui Grigore Vieru din Străşeni, apoi la liceul „Alecu Russo" din Cojuşna.

Comentarii