Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Cultură

07 Sep. 2022 / 14:10

Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, gazda expoziţiei „Mihai Cimpoi, omul-destin” (VIDEO)

„Mihai Cimpoi - destin întru cultură” a fost genericul unui dublu eveniment consacrat aniversării a 80-a de la naşterea distinsului om al cărţii, eminescolog şi critic literar. La Universitatea de Stat a Moldovei a avut loc un simpozion ştiinţific, iar la Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” a fost inaugurată o expoziţie de cărţi, manuscrise, artă plastică, documente şi fotografii, relatează Moldova 1.

La cei 80 de ani ai săi, academicianul Mihai Cimpoi se afla în efervescenţă creativă şi intelectuală. Academicianul se bucură de discipoli şi de carţile scrise. 

„Eu m-am  consacrat. Eminescu rămâne autorul meu, autorul care este piramidal şi este canonic, este centrul canonic al culturii noastre şi al culturii universale”, afirmă Mihai Cimpoi, academician.

„În critica şi istoria literaturii din Basarabia domnul academician este un întemeietor, el a reformat limbajul criticii literare şi a eseului în condiţiile unui  dogmatism şi primitivism lingvistic de trista amintire sovietică”, spune Nina Corcinschi, director Institut Filologie.

Mihai Cimpoi este, prin excelenţă, un gânditor cultural şi social, afirmă exegeţii. 

„Avem de a face cu o figură enciclopedică, care nu este doar un om care gândeşte cultura cu care este un strălucit practician al culturii”, afirmă conferenţiarul universitar din Bălţi, Nicolae Leahu.

La Muzeul Naţional al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” a fost inaugurată expoziţia „Mihai Cimpoi - omul-destin”.

„Punem în valoare evoluţia lui Mihai Cimpoi către un destin al cărţii, un destin al filosofului culturii, un mare istoric al literaturii si eminescolog. Expoziţia noastră este inedită”, a menţionat directorul Muzeului Naţional de Literatură, Maria Şleahtiţchi. 

Mihai Cimpoi se află mereu la masa de scris. De la începutul pandemiei COVID-19 lucrează la cartea intitulată „Singurătatea furată. Jurnal de carantină cu Albert Camus”.

 

Comentarii