Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Cultură

26 Sep. 2022 / 16:11

Teatrul Naţional Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev, invitat de onoare la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău (VIDEO)

Au venit dintr-un veritabil teatru de război din Ucraina pentru a pleda pentru pace şi solidaritate prin artă. Vorbim despre echipa Teatrului Naţional Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev, care este invitat de onoare la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău. Evenimentul va culmina astăzi cu spectacolul „Corio-lanus” de William Shakespeare, în viziunea unui celebru regizor ucrainean, Dmytro Bogomazov, relatează Moldova1.

Iniţiativa de a invita la Chişinău Teatrul Naţional din Kiev a fost lansată anul trecut când Teatrul din Ucraina, dar şi Naţionalul „Mihai Eminescu” au marcat câte 100 de ani de la fondare, dar a devenit realitate la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti.

„Ne-am gândit că teatrul şi anume această ediţie care are mesajul „Pentru Libertate, pentru Creaţie, pentru Pace” şi atunci când muzele vorbesc, atunci când din scena este puternic mesajul actorilor, atunci gloanţele, tancurile, mitralierele nu răsună!”, spune Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”.

Actorii din Kiev au venit la Chişinău cu spectacolul „Coriolanus”, premiat la numeroase festivaluri internaţionale.

„Spectacolul a fost montat cu mult înaintea războiului, dar mesajul lui este deosebit de actual acum. Vorbim despre putere, dar mai ales despre sacrificiu. Şi ne gândim în fiecare clipă la curajul şi sacrificiul pe care-l manifestă în această perioadă ostaşii ucraineni, întreg poporul nostru. În acelaş timp, suntem recunoscători cetaţenilor moldoveni, care şi-au deschis casele şi sufletele pentru refugiaţii din Ucraina”, a spus Dmytro Bogomazov, regizor, Teatrul „Ivan Franco”, Kiev.

„Pentru prima dată este o asemenea situaţie gravă. Din cauza războiului nu mai jucăm spectacole la Kiev, la sediul teatrului nostru. Vă mulţumim pentru solidaritate. Suntem fericiţi sa fim aici !”, spune actriţa ucraineană Nataliia Sumska.

„Teatrul Naţional din Kiev aduce la Chişinău spiritul ucrainean, dorinţa lui de Libertate demonstrează că puterea artei este mai importantă decât forţa armelor!”, a spus Marko Shevchenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.

„Mă bucur că Teatrul „Mihai Eminescu” a dedicat două seri venirii ucrainenilor. În această seară noi jucăm Rekwiem pentru Bucea şi a doua zi Teatrul din Kiev prezintă spectacol, intram în contact direct cu cultura asta mare!”, spune regizorul Mihai Fusu.

Prezenţa Teatrului Naţional Dramatic Academic „Ivan Franko" din Kiev la Chişinău a fost posibilă cu susţinerea financiară a Biroului de Cooperare al Elveţiei.

Comentarii