Sursa imaginii:
Postat de: Golban Ionela
Ştiri / Diaspora
30 Iun. 2022 / 10:29
Expoziţie de ii la Ambasada Republicii Moldova în Franţa
Cu prilejul Zilei Universale a Iei, celebrată pe 24 iunie, Ambasada Republicii Moldova în Franţa, împreună cu Comunitatea Măiestria Paris şi Galerie Moldave, a găzduit expoziţia de ii cusute în regiunea pariziană, relatează Radio Moldova.
Uşile Ambasadei Republicii Moldova la Paris s-au deschis larg pentru fiecare vizitator. Români, moldoveni sau francezi veneau împreună cu copiii pentru a admira broderiile transformate în opere de artă bune de purtat. Cristina Catan , o tânără creatoare ce face parte din grupul Măiestria a mobilizat pe toată lumea, iar rezultatul a fost fabulos.
„Am o stare de bucurie exact aşa ca şi noi toate cele adunate aici. Am organizat o mică expoziţie de ii cusute de femeile care locuiesc la Paris, ne-am unit eforturile pentru a avea o expoziţie motivaţională”, a afirmat Cristina Catana.
Lea Chirinciuc, fondatoarea „Galerie Moldave a Paris” lucrează continuu la ia sa proprie şi a făcut-o şi in timpul expoziţiei. La anul viitor o va îmbrăca pe manechin şi o va plasa la expoziţie.
„Ne cântă inima de bucurie că am reuşit această expoziţie. A fost cu suişuri şi cu coborâşuri, dar într-un final am reuşit”, a menţionat Lea Chirinciuc.
Dan Ciolpan este culturolog şi a ajuns la expozitia de la Ambasada Moldovei din curiozitatea sa profesională.
„Aceste lucrări merită să fie expuse în orice spaţiu de expoziţie. Sperăm că la anul viitor poate aduc şi eu lucrarea mea”, afirmă Dan Ciolpan
Francezii veniţi la expoziţie au rămas fascinaţi de seninătatea cu care au fost întâmpinaţi şi mai ales de lucrările cusute manual cu atâta străduinţă, dar mai ales de semnificaţia fiecărui fir cusut.
„Am aflat despre aceasta expozitie de pe Facebook. Aceste bluze sunt foarte vesele, foarte frumoase, deosebite. Fascinant, sunt brodate atât de migălos, ai senzaţia că pe ele se simte tot ce avea creatoarea lor în interiorul sufletului. Eu nuştiu să vă povestesc despre tradiţiile franceze în acest sens. Avem broderii pe obiecte diferite, dar tradiţia cămaşii e ceva minunat. Cred că văd o legatură aici cu tradiţiile ruseşti sau poloneze”, spune Filip.
„Am fost intrigată şi am ajuns aici, deoarece când eram mică, bunicii mei aveau asemenea bluze pe care le achiziţionase din Europa centrală. O cultură aparte de croi şi broderie. Sper să văd şi mai multe, pentru mine este intrigant şi într-adevăr trebuiesc arătate”, a declarat Silvia.
Ambasadoarea Republicii Moldova la Paris s-a bucurat să-i vadă pe moldoveni uniţi şi dispuşi să promoveze tradiţiile şi simbolurile naţionale, departe de casă.
„Evenimentul din acest an, în pofida agendei noastre vine şi cu o confirmare frumoasă pentru viitorul nostru şi cred eu este o inspiraţie în plus de a purta ie cu mândrie unde nu ne-am afla. E ceva de la sine înţeles că astăzi fiecare are în garderoba sa un costum naţional. Cu colegii încercăm să dăinuim tradiţia în continuare. Promovând cu demnitate tradiţiile noastre doar în felul următor vor cunoaşte şi alte ţări tradiţiile noastre”, a menţionat Corina Călugăru.
Expoziţia dedicată zilei internaţionale a iei a durat două zile la Paris. În acest an se fac planuri pentru sărbătoarea din 2023, când numărul iilor cusute la Paris se va tripla.
Comentarii