Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Diaspora

09 Mai 2022 / 17:05

Relatări din diasporă: Cum este marcată ziua de 9 mai în Franţa (AUDIO)

Sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa a venit odată cu predarea Germaniei naziste. Actul de capitulare stabileşte încetarea ostilităţilor la 8 mai 1945, la 23:01 ora Franţei. De-a lungul istoriei data care marchează sfârşitul conflictului în Europa a fost sărbătorită diferit de către francezi. Un reportaj la acest subiect a fost realizat de către jurnalista Corina Cojocaru pentru Radio Moldova.

Ziua de 8 mai a fost declarată sărbătoare publică la 20 martie, 1953. 

Daniel Vilet are 65 de ani şi este născut într-o familie de intelectuali. Acesta spune că părinţii săi au trăit în timpul războiului, dar tot ce îşi aminteşte de la ei sunt sporadice depuneri de flori la monumentul soldaţilor căzuţi în război. „În memoria colectivă a conaţionalilor mei nu a rămas mare lucru despre această dată de 8 mai 1945. Aceasta s-a întâmplat mai mult din cauza conducătorilor de stat, care au decis să nu acorde mare atenţie sărbătorii de-a lungul anilor. Am crescut cu gândul că fiecare război este o eroare şi asta am transmis şi celor patru copii ai mei. Vedem ce se întâmplă acum în războiul din Ucraina. Fiecare parte încearcă să formeze o opinie proprie pentru că întotdeauna ţările câştigătoare au pretins că dreptul de a scrie istoria. Din acest motiv noi trebuie să depunem efort pentru a păstra pacea”, susţine francezul. 

Doina Munteanu este din generaţia anilor 80, născută la Chişinău şi a participat la mai multe parade dedicate zilei de 9 mai. Ajunsă la Paris, acum 13 ani, s-a conformat stilului francez şi sărbătoreşte Ziua Europei. „Atunci eram un copil de 4-5 ani şi nu prea înţelegeam. Eram bucuroasă că eram printre maturi şi purtam baloane şi vedeam oameni cu zâmbetul larg pe buze. Eu am avut fericirea să cresc într-o familie unde mi s-a vorbit foarte mult despre valorile româneşti, despre monstruozitatea celui de-Al Doilea Război Mondial. Consider acest eveniment o mare victorie. E o zi în care nu lucrăm, pentru francezi este Ziua Europei. În licee şi şcoli, copiii au fost sensibilizaţi asupra diversităţii lingvistice. Părinţii şi copiii lor sunt invitaţi la diverse acţiuni culturale şi asta se întâmplă în toate oraşele.”

În această săptămână Primăria Parisului a organizat mai multe evenimente dedicate Zilei Europei. Concerte gratuite şi alte evenimente culturale dezbateri, webinare pe teme ce reflectau subiecte actuale ca independenţa energetică, protejarea naturii şi altele.

Comentarii