Sursa imaginii:
Postat de: Golban Ionela
Ştiri / Economic
05 Apr. 2022 / 15:38
Afacerea cu şofran a devenit profitabilă şi la noi în ţară
Şofranul, supranumit şi aurul roşu, a fost întotdeauna cel mai scump condiment din lume, iar acum a devenit o afacere profitabilă şi în Moldova. Cristina Smolenschi cultivă şofran în satul Sipoteni, raionul Călăraşi, pe o întindere de 50 ari. Lucrează doar cu familia, iar investiţiile în această afacere se ridică la peste 18 mii de euro, bani pe care speră să-i recupereze în câţiva ani, relateză Moldova 1.
„Pe plantaţia dată sunt în jur la zece mii de bulbi. Atât am procurat din Franţa. Este un pic mai dificil şi dacă nu iubeşti agricultura, nu îţi place planta, nu ai cum să rezişti la tot efortul fizic care îl faci pe plantaţie, pentru că majoritatea lucrărilor se fac manual, sădirea bulbilor, este vorba de procesul de recoltarea a florilor, separarea stigmatelor”, spune Cristina Smolenschi, antreprenoare.
În plus, plantele trebuie păzite. De aceasta se ocupă Ilie Rău. Bărbatul deţine o plantaţie de pomuşoare în apropiere şi are grijă să nu dispară bulbii de şofran. El spune că cea mai mare ameninţare pentru plantaţie o reprezintă popândăii.
„Popândăii, ţâncii de pământ ca lumea să înţeleagă. Am mai făcut nişte sperietori, avem aici la deal, când vibrează, atunci când este vânt, ei dispar de pe teren”, afirmă Ilie Rău, producător de pomuşoare.
Toamna trecută Cristina a recoltat aproape 100 de grame de şofran. Preţiosul condiment ar urma să ajungă în bucătăriile şi pe mesele restaurantelor din Europa.
„Urma să-l exportăm, pentru o reţea de restaurante internaţionale. Acum avem de fapt pregătirea procesului spre export şi aşteptăm cu mare drag următoarea recoltă din toamnă”, spune Cristina Smolenschi, antreprenoare.
Cristina mai spune că, peste trei ani, îşi va extinde plantaţia şi speră că, în viitor, va putea comercializa condimentul şi în Republica Moldova.
Comentarii