Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

23 Noi. 2022 / 22:01

Experţi: Republica Moldova rămâne vulnerabilă energetic, atât timp cât Rusia va bombarda Ucraina

Republica Moldova rămâne a fi vulnerabilă energetic, atât timp cât Rusia va bombarda Ucraina, susţin autorităţile. Gestul de astăzi al Federaţiei Ruse de a bombarda infrastructură energetică din Ucraina, are drept scop îngenuncherea ţării noastre. Acest lucru este un semnal clar că Republica Moldova trebuie să avanseze sigur pe calea integrării europene, spun unii experţi, citaţi de Radio Moldova.

Deconectarea energiei electrice din cauza bombardamentelor ruseşti, ne-a demonstrat încă odată că Republica Moldova trebuie să-şi construiască propriile sisteme de producere a energiei electrice, însă pentru aceasta ar fi nevoie de aproximativ doi ani, a afirmat pentru Radio Moldova, preşedintele Comisiei securitate, Lilian Carp.

„Noi trebuie să înţelegem că Rusia continuă să terorizeze Ucraina, atât timp cât  Republica Moldova încă nu şi-a construit, abia a început să-şi construiască linia de tensiune înaltă care să diversifice transportarea energiei electrice, din păcate Republica Moldova încă depinde de infrastructura de tranzit din Ucraina”, a declarat Lilian Carp.

Bombardarea reţelelor energetice ucrainene, prin care este interconectată şi Republica Moldova este un gest neprietenos din partea Federaţiei Ruse, care are drept scop îngenuncherea ţării noastre, a declarat pentru postul nostru de Radio, expertul Iurie Reniţă.

„Un gest extrem de neprietenos din partea Federaţiei Ruse care încearcă să ne îngenuncheze, să mergem în genunchi din nou la Moscova şi să implorăm, acesta este scopul principal a acestor bombardamente. Rusia, practic a extins războiul din Ucraina la extins şi asupra Republicii Moldova, deoarece, practic, a paralizat şi a blocat activitatea unui stat care-şi doreşte o altă opţiune politică. Cred că guvernarea actuală trebuie să manifeste mai multă fermitate în desprinderea totală de relaţia păguboasă cu Rusia”, a afirmat Iurie Reniţă.

Rusia a lăsat Republica Moldova pe întuneric şi nu putem avea încredere într-un regim care ucide intenţionat oameni, din simpla dorinţă de a ţine alte popoare în sărăcie şi în umilinţă spune preşedinta Maia Sandu într-o reacţie pe pagina sa de Facebook. 

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu a precizat că astăzi vedem din nou cum acest război nedrept al Federaţiei Ruse în Ucraina afectează direct Republica Moldova. 

În urma acestor bombardamente, practic, majoritatea localităţilor din ţară au rămas fără lumină, afirmă prim-ministra Natalia Gavriliţa. Potrivit ei, acest lucru periclitează funcţionarea normală a instituţiilor de învăţământ, a spitalelor, a fabricilor, companiilor producătoare, dar şi viaţa cotidiană a oamenilor.


 

Comentarii