Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

09 Aug. 2022 / 20:05

Radio Moldova: Fiecare a treia întreprindere de stat din cele 200 existente în prezent va fi lichidată

Fiecare a treia întreprindere de stat, din cele 200 existente în prezent, va fi lichidată, iar 50 dintre proprietăţile statului vor fi desfiinţate până la finele anului, în condiţiile în care o parte dintre ele nu activează din 2014. Anunţul a fost făcut, astăzi, de către directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Eugeniu Cozonac, în cadrul unei conferinţe de presă.

În luna septembrie va fi făcută publică Strategia naţională de raţionalizare şi gestionare a bunurilor statului, iar odată cu aceasta va demara procesul de dezvoltare sau de lichidare a entităţii, a anunţat directorul Agenţiei Proprietăţi Publice, Eugeniu Cozonac.

El însă a subliniat că nu va fi lichidată nici o întreprindere din sectorul energetic.Totodată, directorul Agenţiei Proprietăţi Publice a subliniat că mai multe întreprinderi cu capital public, care în anii anteriori înregistrau pierderi de milioane de lei, în acest an au înscris venituri la buget.

Eugeniu Cozonac s-a referit şi la Hotărârea Tribunalului de la Stockholm, care, potrivit acestuia, a demonstrat că de fapt concesionarul aeroportului nu a respectat prevederile contractuale de a investi în Aeroportul Chişinău este una finală, ori nu mai exista o altă instanţă superioară de arbitraj. Urmează să se pronunţe şi instanţele naţionale, după care Aeroportul ar putea reveni în proprietatea statului.

„Decizia care a fost luată de Tribunalul de la Stockholm cu privire la concesionarea bunurilor Aeroportului Internaţional Chişinău este o victorie foarte mare pentru ţara noastră. Pentru că am ajuns la această finalitate în acest dosar vreau să accentuez faptul că este o finalitate fiindcă concesionarul nu poate să continue această cauză la o altă instanţă fiindcă alte instanţe mai sus nu există. Este o decizie finală pe calificarea Komaksavia ca investitor unde s-a demonstrat că ei de fapt nu au făcut investiţii la aeroport. Urmează să se expună şi instanţa naţională pe acest subiect şi atunci vom vedea când va fi momentul când vom prelua aceste bunuri înapoi”, a relatat Eugeniu Cozonac.

Amintim că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat în anul 2013 unei companii care ar fi afiliată politicianului fugar Ilan Şor. Mai mulţi politicieni şi experţi au criticat atunci procedura netransparentă de organizare a concursului şi au invocat mai multe încălcări. În 2019, Guvernul de atunci a iniţiat o procedură de reziliere a contractului, dar a fost respinsă de instanţele de judecată.

Precizăm că în Republica Moldova aproximativ 30 % dintre întreprinderile ce desfăşoară activităţi economice aparţin statului, în comparaţie cu ţările Uniunii Europene, unde circa 10 % dintre entităţile economice sunt gestionate de stat. Experţii recomandă deetatizarea întreprinderilor de stat pentru a îmbunătăţi managementul acestora, dar menţionează că acest proces trebuie să se desfăşoare transparent şi corect

 

Comentarii