Ştiri

Sursa imaginii:

Ştiri / Evenimente CIC

14 Iun. 2022 / 10:48

Dicţie pentru jurnaliştii radio şi TV de la „Teleradio-Moldova”

În perioada 1 – 9 iunie 2022 pentru jurnaliştii IP Compania „Teleradio-Moldova” a fost organizat cursul de instruire „Dicţie. Tehnica lecturii la microfon”. În calitate de traineră, Maricica Munteanu – jurnalistă cu experienţă vastă şi voce emblematică de la Radio Moldova, a împărtăşit participanţilor secretele dicţiei perfecte.

Maricica Munteanu a menţionat că „audiovizualul trebuie să fie model de exprimare, iar performanţă dorită poate fi obţinută doar prin exersare permanentă. Acest curs de instruire este benefic pentru colegii noştri, în deosebi, cei mai tineri, pentru că au posibilitatea să înţeleagă că antrenarea aparatului fonator este foarte importantă pentru articularea corectă a tuturor fonemelor limbii române, ceea ce am şi făcut în cadrul cursului. Participanţii s-au prezentat bine şi au demonstrat că au capacităţi. Cred că Radio Moldova are un viitor frumos pentru că avem tineri cu perspectivă, tineri care vor să muncească şi demonstrează că o pot face.”.

Jurnaliştii au avut parte de un complex de antrenamente atât pentru corecţia dicţiei, cât şi pentru controlul diapazonului vocii. Pe durata sesiunilor de instruire participanţii au făcut cunoştinţă cu modul de funcţionare a aparatului fonorespirator, care este responsabil de voce şi are nevoie de a fi antrenat zilnic pentru a creşte mobilitatea muşchilor care participă la rostirea fonemelor. Au fost studiate şi exersate tehnicile respiratorii şi cele articulatorii care asigură claritatea, precizia şi supleţea rostirii cu minim de efort. Pentru că cel mai bun exerciţiu pentru dezvoltarea dicţiei şi pronunţării corecte sunt frământările de limbă, pe durata sesiunii de astăzi participanţii au concurat la articularea cuvintelor.

„Importanţa acestui curs este justificată de tendinţa permanentă a postului public de radiodifuziune de a deveni mai bun pentru ascultătorii şi telespectatorii săi. Să ai voce frumoasă este un dar, dar să o mânuieşti este o măiestrie, aşa că, prin organizarea acestei instruiri, ne dorim să contribuim la calitatea şi claritatea vocilor de la Radio Moldova şi Moldova 1” a menţionat şefa Serviciului formare continuă, Natalia Beregoi.
În calitate de participanţi, jurnaliştii de la TRM au manifestat interes faţă de modulul de instruire şi au depus efort maxim pentru a valorifica fiecare clipă de training şi a prelua cât mai multe dintre secretele experienţei trainerei. Ei şi-au manifestat dorinţa şi disponibilitatea de a implementa cunoştinţele acumulate pentru a spori calitatea emisiunilor pe care le produc.

Serviciul formare continuă,
IP Compania „Teleradio-Moldova”




Comentarii