Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Moldova 1 Promo

24 Iun. 2022 / 07:05

Moment istoric! Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidat de aderare la UE

Republica Moldova a obţinut statutul de ţară candidat de aderare la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată în unanimitate de toate ţările membre ale UE în cadrul summitul Consiliului European, care s-a desfăşurat astăzi la Bruxelles.

„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Republicii Moldova şi Ucrainei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris şeful Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter.

De menţionat că Parlamentul European a votat joi, 23 iunie, rezoluţia prin care cer acordarea statului se stat candidat Ucrainei şi Republicii Moldova.

Înainte de şedinţă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a arătat convins că Republica Moldova şi Ucraina vor primi statutul de ţară candidat privind aderarea la UE.

Executivul european a dat săptămâna trecută un aviz pozitiv acordării statut de candidat UE pentru Republica Moldova, însoţit de condiţii privind continuarea reformelor, ceea ce ar deschide calea unui lung proces de aderare. Miercuri, în forul european, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus că Republica Moldova a făcut paşi fermi înspre Europa, se află pe o traiectorie reală proreformă pentru prima dată de la obţinerea independenţei, motiv pentru care merită să i se acorde statutul de ţară candidată.

Amintim că pe 3 martie curent, preşedintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim paşnic în democraţie", a declarat atunci Maia Sandu.

Pe 4 martie, ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, a prezentat ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentant permanent al Franţei pe lângă UE, cererea ţării noastre de aderare la Uniunea Europeană.

 

 

Comentarii