Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Moldova 1 Promo

02 Iun. 2022 / 20:53

Natalia Gavriliţa: Republica Moldova nu a solicitat, deocamdată, asistenţă militară letală

Premierul Natalia Gavriliţa a venit cu precizări în ceea ce priveşte asistenţa militară acordată Republicii Moldova de către partenerii europeni. Potrivit ei, Republica Moldova trebuie să-şi întărească capacitatea de apărate, dar autorităţile nu au solicitat, deocamdată, o asistenţă militară letală.

„Uniunea Europeană are noi instrumente de finanţare pentru domeniul apărării şi vom beneficia inclusiv de asistenţă externă pentru îmbunătăţirea comunicării, protocoalelor, serviciilor medicale, deci de asistenţă non-letală, ce ţine mai mult de organizarea armatei”, a menţionat premierul Natalia Gavriliţa, în cadrul emisiunii „Joi, cu Liliana Barbăroşie”, de la postul public de televiziune.

Referindu-se la posibilitatea procurării de armament, premierul a declarat că deocamdată, nu a fost luată o decizie.

„Neutralitatea trebuie apărată. Cetăţenii noştri susţin pe larg această neutralitate, dar aceasta nu înseamnă că în condiţii noi de securitate, în condiţii de noi ameninţări şi provocări noi nu ar trebui să investim în capacităţile noastre. De acea am venit cu solicitări la partenerii noştri, inclusiv pentru această asistenţă non-letală, întărirea capacităţilor la frontieră, ale IGSU, şi evident că discutăm cu ţările europene despre alte tipuri de asistenţă. Deocamdată este o discuţie generală. Suntem la etapă unde încercăm să decidem dacă vom solicita asistenţă militară letală sau nu”, a spus premierul.

În context, Natalia Gavriliţa a menţionat că şi muniţiile, folosite de Armata Naţoinală pentru antrenamente sunt învechite. „Ca şi în multe alte domenii, nu s-a investit mult timp şi acum este nevoie să recuperăm”, a mai declarat premierul Natalia Gavriliţa.

De asemenea, premierul a menţionat că bugetul Armatei Naţionale s-a majorat cu circa 130 de milioane de lei după rectificarea bugetului. Astfel, finanţarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova constituie în prezent circa 1% din cheltuielile bugetare.

Amintim că, anterior, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat că neutralitatea trebuie apărate şi că Republica Moldova ar trebui să-şi sporească capacitatea de apărare.

Comentarii