Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Moldova 1 Promo

23 Iun. 2022 / 22:23

„O nouă filă în istoria modernă a ţării”. Reacţiile oficialilor de la Chişinău privind acordarea statutului de ţară candidat la UE Republicii Moldova

După decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova şi Ucrainei statutul de ţară candidat de aderare la UE, conducerea ţării, miniştri, deputaţi au venit cu mai multe reacţii. Preşedintele Parlamentului Igor Grosu a mulţumit ţărilor europene.

„Mulţumim ţărilor europene pentru încrederea acordată Moldovei. Noi ştim ce avem de făcut, pentru că reformele începute le facem în primul rând pentru cetăţeni şi pentru dorinţa noastră de a trăi cu demnitate. Ne aşteaptă un drum lung, dar să ştiţi că ne-am pornit şi suntem mai determinaţi ca niciodată să ajungem acasă, în Uniunea Europeană. Vă mulţumim, Europa!”, a spus speakeruL Parlamentului.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a menţionat că „decizia istorică adoptată de către toţi cei 27 de lideri europeni în cadrul Consiliului Uniunii Europene deschide o nouă filă în istoria modernă a ţării noastre”. 

„Începând de azi devenim oficial candidaţi pentru aderarea la Uniunea Europeană. În calitate de vicepremier responsabil pe integrare europeană sunt onorat să marcăm această zi după 17 ani de când Ministerul Afacerilor Externe a fost redenumit în Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Această schimbare a denumirii a reflectat dorinţa cetăţenilor noştri de a duce ţara noastră în Uniunea Europeană. O dorinţă care reconfirmă astăzi caracterul ireversibil al parcursului nostru european. În aceste luni care au precedat evenimentul de astăzi echipa noastră de la Preşedinţie, Parlament şi Guvern a muncit neobosit pentru a demonstra că viitorul ţării noastre este în Uniunea Europeană. Desigur, mai avem foarte mult de lucru pentru a reforma ţara noastră, a elimina corupţia, a îmbunătăţi justiţia, a reforma economia după standardele”, a spus Nicu Popescu.

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, de asemenea, a menţionat că oferirea acestui statut este un pas foarte important şi un moment istoric.

„Acum începe o muncă şi mai grea. Vom reuşi, împreună! Felicitări tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Merităm asta. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană!”, a menţionat deputatul. 

„Decizia Consiliului European – Republica Moldova şi Ucraina obţin statutul de ţări candidate! Felicitări Moldova, felicitări cetăţeni ai Moldovei!”, a scris pe Facebook, ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco.

Comisia Europeană a acordat astăzi statutl de ţară candidat de aderare la UE Republicii Moldova şi Ucrainei. 

 

Comentarii