Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Moldova 1 Promo

02 Feb. 2024 / 22:10

Pentru prima dată în direct la Moldova 1 va fi difuzat Festivalul de la Sanremo

În premieră la Moldova 1, va fi transmisă a 74-a ediţie a Festivalului Cântecului Italian de la Sanremo. Astfel, pe 6, 7, 8, 9 şi 10 februarie, de la ora 21 şi 35 de minute, vom putea urmări transmisiunea în direct de la Sanremo. Este cea mai importantă competiţie muzicală din Italia şi cea mai veche competiţie de muzică pop din Europa. 

„Festival della Canzone Italiana” (tradus ca „Festivalul cântecului italian/ muzică populară italiană”) este o competiţie muzicală majoră în oraşul Sanremo din Liguria şi este de obicei denumit Festival di Sanremo (Festivalul Sanremo) după locul de desfăşurare. Festivalul este organizat de postul public Rai – Radiotelevisione Italiana, şi are loc o dată pe an. 

Lansat în 1951, festivalul a fost sursa de inspiraţie pentru organizarea Concursului Muzical Eurovision. 

Festivalul a fost platforma de lansare a carierelor unora din cei mai cunoscuţi cântăreţi italieni, printre care Gigliola Cinquetti, Laura Pausini, Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli, Giorgia, Il Volo şi Måneskin. 

Pier Busseti, managerul Casinoului din Sanremo, şi Amilcare Rambaldi au reuşit să obţină colaborarea jurnalistului Angelo Nizza, care a încheiat un acord cu Radio Italian Auditions, şi a lui Angelo Nicola Amato, directorul cazinoului, care a mobilizat companiile de discuri din Milano să convingă cântăreţii să participe.

Întenţia organizatorilor era, pe de o parte, să reînvie individualitatea cântecului italian prin Festivalul de la Sanremo şi să-l îndepărteze de influenţa internaţională, revenind la muzica populară napolitană iar, pe de altă parte, să depăşească regionalismul şi să creeze o muzică populară panitaliană. 

Prima ediţie a festivalului a avut loc la 29 ianuarie 1951 în sala festivalurilor a Cazinoului din Sanremo.
 

Comentarii