Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Politic

25 Iun. 2022 / 16:04

Medvedev: Republica Moldova va rămâne fără gaze, dacă va adera la sancţiunile europene împotriva Rusiei

Republica Moldova va rămâne fără gaze, dacă va adera la sancţiunile europene împotriva Rusiei. Este reacţia vicepreşedintelui Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev la obţinerea de către Republica Moldova a statutului de ţară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Acum ei (Republica Moldova – n.n) aleargă înaintea trenului. Încercând să facă pe placul noilor stăpâni, nefiind în UE, ei sunt gata să adere la sancţiunile europene împotriva ţării noastre. Bine. Lasă-i să încerce. Atunci ei pot fi 100% siguri că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumpă” şi alte resurse, ci deloc. Lăsaţi-i să se bucure de sancţiuni înainte de a intra în UE”, a declarat Medvedev, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.

El a criticat decizia Chişinăului de a interzice panglica Sfântului Gheorghe, dar şi difuzarea emisiunilor analitice politice ruseşti. „A fost adoptată o lege odioasă privind interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe, ce simbolizează victoria asupra nazismului, dezrădăcinarea mass-media ruseşti, liderii de opoziţie incomozi sunt aruncaţi după gratii, invocându-se motive neîntemeiate”, a scris Medvedev.

Oficialul rus a acuzat Chişinăul că doreşte lichidarea statalităţii prin anexarea Republicii Moldova la „România Mare”. „Ignorând voinţa unei părţi semnificative a poporului său, actualul preşedinte al Moldovei este gata să lichideze dintr-o lovitură statalitatea ţării care i-a fost încredinţată. 
Ea, desigur, acţionează după reţetele curatorilor europeni şi de peste mări, ceea ce nu este deloc surprinzător, pentru că, alături de cea moldovenească, ea deţine şi cetăţenia română. Din câte se pare, în noua România Mare i s-a promis un post comparabil”, spune Medvedev, întrebându-se retoric „Dar oare de aceasta au nevoie cetăţenii de rând: moldoveni, ruşi, ucraineni?”.

„Lor nu li s-a promis nimic. Doar efemere „perspective europene” în statutul de candidat la UE. Adică resurse energetice extrem de scumpe şi pierderea definitivă a pieţei ruseşti pentru legumele, fructele şi vinurile din Moldova. Şi bineînţeles, preţurile mari europene din magazinele din Moldova deloc bogată (scuze, noua Românie Mare)”, a spus Dmitrii Medvedev.

Spre final, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei a mai lansat o ameninţare: „Dacă va începe o tevatură serioasă în jurul Anschluss-ului Moldovei de către România, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 de mii de cetăţeni ruşi”.

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat, deocamdată, aceste declaraţii.
 

Comentarii