Ştiri

Sursa imaginii: trm.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Radio Moldova Promo

17 Mai 2022 / 18:34

Igor Grosu: „Problema transnistreană trebuie rezolvată în condiţii de pace” (VIDEO)

Problema transnistreană trebuie rezolvată în condiţii de pace, la masa tratativelor, iar soluţionarea rapidă a conflictului, aşa cum propun unele voci, ar putea avea consecinţe grave. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu în cadrul emisiunii „Zi de zi” de la Radio Moldova.

„Rezolvarea cu viteză a conflictului transnistrean nu există. Problema transnistreană trebuie rezolvată, numai că rezolvată în condiţii de pace la masa tratativelor. Am văzut că cetăţenii din stânga Nistrului au început să voteze altfel, chiar în urma ultimele evenimente ei sunt îngrijoraţi, vin tot mai de pe malul drept, îşi fac paşapoarte şi nu îşi doresc escaladarea conflictului”, a relatat Igor Grosu.

Totodată, şeful Legislativului a notat că negocierile în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului nu vor putea fi reluate până la finalizarea războiului din Ucraina, având în vedere că Rusia şi Ucraina, care au statutul de negociatori în acest format, sunt părţi beligerante. Acest format este suspendat până nu va fi oprit războiul împotriva Ucrainei, a notat Igor Grosu

Referindu-se la recentele atacuri armate din stânga Nistrului, preşedintele Parlamentului a sugerat că ar fi fost provocate de servicii secrete ruse, dar majoritatea populaţiei şi administraţia separatistă a regiunii sunt împotriva implicării în războiul din ţara vecină.

Amintim că, unii oficiali ucraineni au declarat că ar putea ajuta Republica Moldova să preia controlul asupra regiunii transnistrene, unde staţionează ilegal forţe militare şi muniţii ruse, soluţie refuzată de Chişinău.

Comentarii