Sursa imaginii: imagine simbol
Postat de: Daniela Socolovschi
Ştiri / Regional
18 Dec. 2021 / 17:28
Afacere piscicolă, iniţiată de un fermier din raionul Cahul
A construit cu propriile forţe o fermă piscicolă, în care produce şi înmulţeşte somnul african, o specie de peste din care se prepară doar delicatese culinare. Vorbim despre fermierul Igor Chirilenco, din satul Bucuria, raionul Cahul, care a demonstrat că în acest domeniu nu trebuie inventată bicicleta, ci doar urmate exemplele afacerilor de succes din străinătate, relatează Mesager.
În pofida tuturor riscurilor, Igor Chirilenco a decis să investească într-un domeniu cu totul nou pentru el.
„ Am vrut să avem o alternativă la agricultură, fiind secetă să avem cu ce ne menţine şi ne-am gândit ce să facem? Am hotărât să facem o fermă de peşte, în încăpere, să nu depindem de climat, de nimic”, a povestit Igor Chirilenco, antreprenor.
Inginer de profesie, bărbatul, a reuşit să transforme fosta fermă de porci, care nu mai era rentabilă, într-o crescătorie de somn African, cu sistem acvacol recirculant superintensiv. Fiecare bazin este dotat cu utilaj special, inclusiv filtre.
„Pentru a trăi peştele în apa asta este necesar în fiecare oră şi mai puţin de o oră să fie schimbată apa. Acesta este filtrul mecanic care curăţă toată murdăria de la peşti. Din filtru biologic ea vine prin ultraviolet, unde se distrug microbii, fiindcă densitatea este mare de peşte şi ea trebuie curăţită non-stop”, a relatat antreprenorul.
Pe lângă cele opt bazine, unde creşte somon, la fermă mai este şi un incubator, în care, antreprenorul, creşte puietul.
„ Iată acestea sunt incubatoarele unde merge circulaţia apei non-stop, pe parcursul a 30 de ore. Punem icra aici, apa curge, vine şi timp de 30 de ore iese puietul. La o lună jumate puietul are un gram ,un gram şi ceva. După aceea îl punem în vase mai mari”, a spus Igor Chirilenco.
Deşi acest sector ar avea potenţial, antreprenorul susţine că piscicultura, în ţara noastră, este un domeniu uitat şi ignorat de autorităţi. Iar cea mai mare problemă cu care se confruntă piscicultorii este importul din ţări în care peştele este subvenţionat şi se vinde ieftin, fiind astfel o concurenţă neloială cu producţia din fermele noastre.
Comentarii