Ştiri

Sursa imaginii: 7media.md

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

29 Sep. 2022 / 22:05

Cei mai buni agricultori din Republica Moldova au fost premiaţi în cadrul Galei Fermierilor 2022 (VIDEO)

Toamna este anotimpul în care agricultorii culeg roadele muncii lor de un an. Cei mai buni dintre ei au cules însă şi altfel de roade - au fost premiaţi în cadrul Galei Fermierilor. Petru Flocosul din satul Cotova, raionul Drochia deţine o fermă de struţi, dar şi mai multe terenuri agricole. Fermierul spune că aprecierea activităţii sale îl motivează să investească în continuare în afaceri agricole, informează Moldova 1.


„Necătând că a fost un an greu, dar totuşi prin munca mea personală, având rezultate bune am fost apreciat la această gală. Este un imbold pentru fiecare fermier pentru a obţine noi rezultate, noi perspective de dezvoltare”, a spus fermierul Petru Flocosul.

Pe lângă riscurile permanente, legate de condiţii climaterice şi accesibilitatea unor pieţe de desfacere, în ultima perioadă agricultorii moldoveni au de înfruntat şi alte probleme.

„Chiar şi în situaţia când avem probleme legate de creşterea preţurilor la importuri, pandemia, războiul din Ucraina lansat de către Federaţia Rusă, totuşi ei găsesc posibilităţi să facă investiţii, să acceseze pieţele din Republica Moldova, sunt şi cei care participă la pieţele internaţionale”, a relatat preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc.

Fermierii şi-au exprimat doleanţele pentru dezvoltarea afacerilor lor.

„Prima e sursa de apă, irigarea. Să se tragă mai mare atenţie, să atragă mai multe fonduri europene, să se facă sisteme de irigare în Moldova. A doua problemă e lipsa forţei de muncă pe care nu o avem calificată. A treia problemă e creditarea”, menţionat fermierul Tatiana Pavliuc.

Reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăti în Agricultură au prezentat mecanismele de susţinere financiară din partea statului.

„În acest an fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediu rural constituie 1 miliard 750 milioane de lei, surse financiare ce sunt alocate producătorilor agricoli. Dacă să vorbim de mecanisme de stimulare anume orientate către producătorii agricoli în situaţii de criză de astăzi, în acest an guvernul a venit cu rambursarea accizei la motorină. Sunt rezervate 350 milioane de lei din care 60 deja au fost debursate pe conturile producătorilor agricoli”, a remarcat directorul-adjunct AIPA, Diana Coşalîc.

Gala Fermierilor se află la cea de-a treia ediţie. În acest an la eveniment au participat 30 de antreprenori.

Comentarii