Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Regional

30 Oct. 2022 / 15:38

La Comrat ar urma să fie construite staţii de epurare

De câţiva ani, locuitorii oraşului Comrat se plâng de mirosul insuportabil care vine dinspre râul Ialpug. Asta după ce apa acestuia este afectată în urma scurgerilor din reţeaua de canalizare veche şi înfundată. În prezent, aici sunt construite două colectoare sub presiune care ar putea rezolva problema, spun autorităţile. Tot ei menţionează că următoarea etapă ar fi construcţia staţiilor de epurare în oraşul Comrat, informează Moldova 1.

Locuitorii din zonă, care sunt cei mai afectaţi, menţionează că este o iniţiativă bună, însă trebuie implementat un plan bine gândit pentru o eficienţă bună.

„O staţie de epurare ar trebui să fie, dacă nu este - atunci canalizarea nu îşi are rostul. Când instalaţiile de curăţare vor fi instalate, atunci va fi un rezultat”;
„Astfel de construcţii sunt necesare pentru oraş, dacă sunt realizate şi instalate corect atunci va fi bine. Înainte râul era poluat, de aici şi mirosul insuportabil în oraş”;

„ Acum se lucrează la trecerea peste drum care este un tot întreg cu structura colectorului care duce spre staţia principală de pompare. Cred că această lucrare va fi finalizată într-o lună”, a precizat managerul de proiect, Tatiana Savioglo.

Lucrările de construcţie a colectoarelor de presiune pentru canalizare au fost efectuate prin metoda subterană. Diametrul conductei este de 600 milimetri, grosimea ţevii depăşeşte 3 centimetri, iar adâncimea fântânilor este mai mare de 6 metri.

„Construcţia reţelei de canalizare, cea veche fiind înfundată de mulţi ani, a început la noi în 2017.  În ultimii cinci ani au fost construite două colectoare, iar acum rămâne ultima etapă - conectarea lor la Staţia Principală de Pompare”, afirmă Serghei Anastasov, primarul municipiului Comrat. 

Potrivit autorităţilor din Comrat, în scurt timp urmează să înceapă construcţia staţiilor de epurare, proiect realizat în cadrul programului „Siguranţa alimentării cu apă şi canalizare în Republica Moldova”. Fondurile vor fi alocate de Banca Mondială şi dintr-un grant oferit de Agenţia Austriacă de Dezvoltare.
video brut 25 oct Comrat canalizarea


 

Comentarii