Ştiri

Sursa imaginii: observatorul.md

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Regional

15 Iun. 2022 / 16:51

Marele poet Mihai Eminescu a fost comemorat la Soroca

Marele poet Mihai Eminescu a fost comemorat la Soroca. Manifestările s-au desfăşurat în parcul central care îi poartă numele. Vizitatorii au declamat poeziile lui Eminescu, au depus flori la bustul poetului şi au cântat pe versurile din creaţia eminesciană, relatează Radio Moldova.

An de an în parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca vin toţi cei care l-au îndrăgit pe marele poet al neamului românesc. Astăzi, oamenii din nou au depus flori la bustul scriitorului. La eveniment au răsunat cintece si poezii din creaţia eminesciană.

„Noi suntem instituţia care îi poartă şi numele, de aceea ne mândrim că am avut aşa poet naţional cu aşa creaţii. Voi vorbi în vers personal: Eşti poetul vieţii mele. Te admir şi te admir. Ai trecut prin vremuri grele ca prin flori un trandafir. Dumnezeu ne-a luat când ţi-a fost viaţa mai dragă. Şi te-ai dus, dar ne-ai lăsat testament, o viaţă întregă”, a menţionat Nadejda Gortin, profesoară la Colegiul „Mihai Eminescu”. 

„Au trecut atâtea decenii, dar totuşi se pare că pana lui mai scrie şi astăzi de-acolo din ceruri şi mai lasă câte un cuvânt important în cartea literaturii româneşti. Am venit cu o expoziţie de carte să-l memorăm pe poetul naţional Mihai Eminescu”, a spus Larisa Prisacari, şefa serviciului Relaţii cu publicul, Biblioteca Municipală „Mihail Sadoveanu” din Soroca.

VOX: „Noi suntem de la Colegiul de arte „Nicolae Botgros” din oraşul Soroca. Am venit la „Eminesciana - 2022” cu un recital de poezii.” „Noi tinerii acestei generaţii am crescut şi creştem în continuare pe versurile lui Eminescu. Acum, la acest concert, la fel, am cântat o piesă dedicată lui Eminescu, spre omagiul său şi spre mulţumire că este un mare şi măreţ poet.”

Direcţia cultură Soroca a organizat în acest scop şi o expoziţie a meşterilor populari.
„Avem aici la Soroca o expoziţie cu mai multe genuri de artă, de meşteşugărit. Şi este important că toate instituţiile de învăţământ, vorbesc de licee, gimnazii din Soroca sunt prezente la acest spectacol muzical-literal dedicat marelui scriitor Mihai Eminescu”, a spus Grigore Bucătaru, şeful secţiei Cultură şi Turism. .

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. Poetul s-a stins din viaţă pe 15 iunie 1889 la Bucureşti şi a fost înmormântat la cimitirul Bellu. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
 

Comentarii