Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Regional

25 Aug. 2022 / 21:55

Maternitatea din Bălţi s-a mutat la casă nouă (VIDEO)

După zeci de ani de condiţii precare, maternitatea din Bălţi s-a mutat la casă nouă. Centrul perinatal a fost transferat în clădirea spitalului clinic municipal. Acum proaspetele mămici au parte de condiţii mult mai bune în spaţii renovate cu mobilier nou. Totodată, instituţia medicală a fost dotată cu utilaje moderne. Lucrările de reparaţie au costat peste 18 milioane de lei, bani oferiţi de Ministerul Sănătăţii, relatează Moldova 1.


Angela Rusnac a devenit mamă pentru a doua oară.

„Prima naştere am avut-o la maternitatea cea veche. A doua aici. Aici sunt condiţii mult mai bune, confort. Avem apă caldă, apa rece, saloanele sunt cu mobilă nouă, paturi noi”, spune Angela Rusnac.

Şi alte mămici spun că se simt aici confortabil.

„Am mai multe prietene care au născut în vechea maternitate şi povesteau că tehnica e învechită, de multe ori lipsea apa şi mă gândeam că dacă nu vor termina aici reparaţia voi fi nevoită să mă duc la Chişinău să nasc”.

„ Aici e foarte bine. Vreau să mulţumesc atât moaşelor, cât şi medicilor, datorită cărora copilul meu este în viaţă. Pentru că am venit la 34 de săptămâni şi datorită lor a supravieţuit”.

„ E bine, suntem două fete în cameră, e curăţel, suntem mulţumite”.

În ultimele decenii maternitatea din Bălţi funcţiona într-o clădire închiriată, cu mobilier şi tehnică învechită.

„Blocul aparţinea administraţiei publice locale, adică primăriei. Noi le mulţumim foarte mult, pentru gazda care ne-au oferit-o, deoarece plata pentru chirie nu era. Se achitau doar lucrările de regie. Dar, totuşi era un bloc vechi, care nu putea fi renovat, pentru că nu era al nostru”, spune directorul medical al spitalului din Bălţi, Alla Condrea.

„La centru perinatal nou, noi avem patru săli de naştere care sunt dotate cu tot necesarul de echipament. Avem apă caldă, duş în fiecare sală de naştere. Urmează să mai avem prin nişte proiecte dotări noi, dar în principiu avem săli de naştere după standarde europene”, spune asistentul medical şef Irina Bunici.

„ În trecut, timp de 24 de ore erau şase, şapte, în schimb acum suntem mai mulţi, având în vedere condiţiile, cred eu. Sunt în jur de zece şi mai mult. Au fost şi paisprezece şi cincisprezece naşteri, timp de 24 de ore”, a declarat moaşa superioară Laura Gurău.

În maternitatea din Bălţi se nasc anual peste 2.500 de copii.

Comentarii