Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Regional

25 Aug. 2022 / 21:05

Reţeaua de apeduct în satul Răciula, Călăraşi, s-a extins cu 4,5 kilometri (VIDEO)

După zeci de ani, în care s-au descurcat cu greu în perioadele de secetă, cei peste 2000 de locuitorii ai satului Răciula, raionul Călăraşi, se bucură că în sfârşit au acces la apă. Graţie unui proiect, finanţat de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, a fost posibilă reabilitarea sondei arteziene din localitate, dar şi extinderea reţelei de apă cu peste 4 kilometri, relatează Moldova 1.


Locuitorii din Răciula se bucură că au acces măcar la apă tehnică, întrucât, în verile secetoase, este foarte puţină în unele zone ale satului.

„Înainte era foarte greu. Trebuia să aducem de la fântână, dar nici la fântână, se întâmpla că nu era apă. Acum e mai uşor, cu mult mai bine.”

„Noi nu folosim de exemplu, eu nu o folosesc la udat. Folosim la baie, la spălat e foarte bună. Apa tehnică e foarte bună şi facem economie de praf.”

„Eu am avut fântână, aici am făcut, dar e foarte puţină apă. E adâncime mare, peste 20 de metri, ca să faci o fântână.”

Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei, dintre care peste 700 mii de lei a fost contribuţia localnicilor, iar restul sumei a fost alocată din fondurile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. 

„Iniţial a fost aproximativ un kilometru de apeduct, însă datorită modificărilor şi contribuţiei, această reţea de apeduct s-a extins la 4,5 kilometri. Astăzi sunt conectaţi la reţeaua de apă în jur de 150 de locuitori”, a menţionat primarul localităţii Răciula, Maria David. 

De asemenea, cu ajutorul financiar al Asociaţiei de Băştinaşi şi al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au fost renovate cinci fântâni. 

„Noi suntem conştienţi de faptul că chiar dacă vom fi conectaţi la apeduct, fântânile sunt cartea de vizită a localităţii noastre şi noi trebuie să le păstrăm în curăţenie, îngrijite, cu apă curată”, a mai adăugat Maria David.

În Răciula sunt aproximativ 200 de fântâni publice.

Comentarii