Ştiri

Sursa imaginii: poză simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Regional

20 Apr. 2022 / 17:42

Silvicultorii din sudul ţării au început plantarea puieţilor

Sezonul de plantare a puieţilor este în toi. Zona de sud a ţării este asigurată cu material săditor autohton crescut la Pepiniera silvică de la Comrat. În prezent silvicultorii sunt implicaţi în selecţia arborilor pentru plantare pentru fiecare localitate. Cele mai solicitate specii pentru completarea terenurilor din sudul ţării sunt: salcâmul, arţarul, frasinul şi cireşul de pădure, relatează Moldova 1.

Întreprinderea silvică din Comrat a fost înfiinţată acum o jumătate de secol şi gestionează 12 mii de hectare de fond forestier. Aceasta are şi o pepinieră silvică proprie pe o suprafaţă de 34 de ha.

„Aici creştem în special salcâm, sofora, frasin, arţar, cireş de pădure, dar şi specii de pomi fructiferi, arbuşti care sunt potriviţi pentru zona noastră. Semănatul se face în mod mecanic. De pe un hectar, producţia de puieţi este de până la 300 de mii de puieţi”, a relatat Victor Bass, reprezentant Pepiniera Comrat.

Pepiniera din Comrat asigură cu material săditor regiunea de sud a ţării.

„Acum plantăm cireşi de pădure, ieri am plantat frasin, mai devreme - salcâm pentru administraţiile locale. Le legăm împreună câte 33 de mii de bucăţi, am dat şi la Cahul, Vulcăneşti, Baimaclia”, a menţionat Serghei Caşu, angajat pepinieră.

„S-a efectuat semănatul salcâmului pentru puieţi, să avem de sădit în toamnă şi pe anul 2023 pentru puieţi decorativi. Criza din partea forţei de munca e mare, tehnica nu e performantă”, a declarat Gheorghe Baradin, pădurar Comrat.

În prezent, acoperirea forestieră din sudul Republicii Moldovei este de 8,5%. Potrivit experţilor, numai pentru a acoperi necesităţile UTA Găgăuzia e nevoie de a planta anual în această zonă în jur de un milion de puieţi.

Comentarii