Ştiri

Sursa imaginii: simbol

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Social

25 Aug. 2022 / 19:49

A început perioada sufocantă pentru persoanele alergice la ambrozie. Sfaturile specialiştilor (VIDEO)

Persoanele alergice la ambrozie trăiesc un adevărat coşmar în perioada lunilor august-septembrie, când polenul acestei plante este răspândit de vânt pretutindeni. Medicii spun că în prezent creşte numărul persoanelor care solicită tratament, iar în ultimii ani fenomenul se acutizează. Asta în pofida faptului că responsabilii de la Spaţii Verzi cosesc periodic ambrozia care creşte în zonele publice, iar cetăţenii riscă amenzi usturătoare dacă nu o nimicesc de pe terenurile pe care le deţin în proprietate, informează Moldova 1.


Cei cu care am discutat spun că ambrozia le dă mari bătăi de cap celor vulnerabili la acest alergen.

„Fetiţa vecinei are alergie la ambrozie şi în această perioadă primeşte tratament”.

„Tatăl meu are şi zice că îi este dificil în ultima perioadă, nu poate să respire, tuse,nas înfundat. Mai vorbesc cu oamenii pe internet şi la fel au probleme”.

„Sunt persoane care au alergie la ambrozie. Sunt câmpuri foarte multe când ieşi din Chişinău, partea spre Ialoveni, câmpul este verde şi deja este înflorită”.

Medici spun că primele simptome ale alergiei la ambrozie sunt asemănătoare cu cele ale răcelii. Îndată ce alergicii au ochii iritaţi sau umflaţi, au senzaţii de mâncărime în gât şi nas înfundat, de urgenţă trebuie să ceară ajutor medicului.

„Acum dacă noi suntem la sfârşitul lui august pacienţi au cel puţin încă o lună de simptome acute. Recomandările pe care le dăm la fiecare pacient este evitarea expuneri masive către polenul de ambrozie, se recomandă când intrăm în casă să fie schimbate hainele, să facă un duş, să fie părul spălat”, a relatat alergologul Olesea Nicu.

Între timp, angajaţii de la Spatii Verzi spun că intervin, la solicitările oamenilor, în locaţiile în care ar exista ambrozie. Potrivit normelor legale, persoanele fizice care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor riscă o amendă de 1.500 de lei, iar amenda pentru persoanele juridice este de 6.000 de lei.

Comentarii