Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

25 Noi. 2022 / 17:32

Campania „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, lansată în Republica Moldova (VIDEO)

Numărul cazurilor de agresiune este în creştere. Potrivita datelor oficiale, doar în zece luni au fost înregistrate peste 13 mii de cazuri de agresiune fizică. Pentru a combate acest fenomen, poliţia a lansat tradiţionala campanie „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”.


Doar în prima jumătate a acestui an, la telefonul de încredere din cadrul Centrului Internaţional „La Strada” au apelat pentru ajutor peste 800 de victime ale violenţei în familie.

„Fiecare caz este individual. Evident şi de asta intervine psihologul, pentru ca să explice de ce este nevoie de a fi raportat acest caz. El nu trebuie să rămână o dramă personală şi cum se poate de intervenit ca să iasă din acest cerc vicios”, a declarat Doina Cazacu, directoare de program.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii, în fiecare an peste o mie de minori sunt victime ale diferitor forme de violenţă, iar aproape zece mii dintre ei se află în situaţii de risc.

„În sălile noastre de consiliere psihologică întâlnim ochi, feţe ale copiilor şi mamelor care ajung la noi şi atunci când ne povestesc despre situaţie de violenţă care le-au suportat, trăirile lor… Noi înţelegem că trebuie să muncim în acest sens”, a menţionat Diana Ţeberneac, coordonatoare de program.

Potrivit poliţiei, mulţi dintre agresori încalcă interdicţiile impuse. În primele zece luni ale acestui an au fost încălcate 306 de ordonanţe de protecţie, iar în acest sens au fost iniţiate mai multe cauze penale.

„Am constatat o creştere cu peste 7% a numărului de înregistrări la acest capitol în anul curent. Poate se pare destul de mare, dar asta este realitatea. Asta demonstrează că este mult de lucrat la un număr de peste 13 mii de înregistrări, apeluri la poliţie la acest compartiment”, a spus Viorel Cernăuţeanu, şef al IGP.

Cele 16 zile de activism împotriva violenţei bazate pe gen este o campanie anuală care începe de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor marcată la 25 noiembrie şi se desfăşoară până pe 10 decembrie, de Ziua internaţională a drepturilor omului.

Comentarii