Sursa imaginii: imagine simbol
Postat de: Ilie Pîrvan
Ştiri / Social
08 Ian. 2022 / 13:19
Cum asigură apicultorii condiţii de iernat pentru albine(VIDEO)
Deşi sunt înzestrate cu capacitatea de a supravieţui temperaturilor scăzute din timpul iernii, albinele, dacă nu au condiţii de adăpost şi hrana necesară pot să nu reziste până în primăvara. Iată de ce apicultorii urmăresc cu multă atenţie modul în care iernează familiile de albine. De regulă, perioada de hibernare ţine din noiembrie până în februarie, timp în care stupina necesită o îngrijire specială, transmite Moldova 1.
Dumitru Zăgăreanu din satul Scoreni, raionul Străşeni, în tinereţe a lucrat pădurar, iar la pensie a decis să devină apicultor. El spune că cea mai grea perioadă a anului e iarna, atunci când albinele, pentru a supravieţui, se strâng într-un ghem. În acest fel insectele menţin o temperatură constantă.
„În timpul iernii noi nici nu ne băgăm în familii, nu le deranjăm. Ele se îngrămădesc în cuibul lor. Iaca ramele stau aşa undeva, care sunt cu rezervele de miere şi iată ele sunt în cuibul acesta. Ele practic iarna nu lucrează nimic”, spune Dumitru Zăgăreanu.
Apicultorul povesteşte că în zilele însorite urmăreşte cum albinele îşi fac zborul de curăţare.
„Dacă e frig sub zero grade, e clar ca nu ies. Ele ies când poate să fie temperatura de peste 10 grade de căldură şi să nu fie vânt, la 15 grade poate să iasă iarna, pentru a-şi curăţa organismul de excremente şi fac ordine în stup. Sunt nişte insecte foarte curate”, menţionează albinarul.
Chiar şi în perioada de hibernare, apicultorii nu trebuie să uite de tratamentul albinelor împotriva dăunătorilor.
„Păduchele varroa a apărut de vreo 40 de ani în urmă şi e foarte periculos. Greşeala apicultorilor este că aici tot lucru care se face la prisacă, trebuie să-l faci la timpul potrivit”, spune Dumitru Zăgăreanu.
Apicultorul mai spune că, în perioada rece a anului, o altă prioritate este asigurarea hranei de calitate pentru albine.
Comentarii