Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Social

13 Dec. 2022 / 16:08

Medicamentele expirate, un pericol pentru mediul înconjurător. Ce ne recomandă experţii

Medicamentele expirate şi dispozitivele medicale uzate reprezintă un pericol atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru sănătatea oamenilor. În prezent, în Republica Moldova există puncte de colectare şi reciclare a deşeurilor medicamentoase şi ambalajelor cosmetice. Acestea sunt amplasate în cadrul unei farmacii din ţară. Iniţiativa are scopul de a responsabiliza cetăţenii, întrucât unii declară că nu cunosc despre riscurile substanţelor expirate şi aruncate la întâmplare. Experţii spun că poluarea prin medicamente înregistrează o pondere sporită, întrucât 90 la sută din toate preparatele sunt aruncate în locurile neautorizate.

Majoritatea dintre noi atunci când găsim medicamente expirate în trusa medicală, le aruncăm la gunoi, însă acest lucru este foarte periculos pentru mediul înconjurător, spun specialiştii.
Potrivit lor, oamenii nu realizează pericolul şi impactul preparatelor uzate pentru mediul ambiant. Ecologistul, Vladimir Garaba a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că 90 la sută din toate medicamentele expirate sunt aruncate în natură, fapt ce afectează biodiversitatea acvatică subterană, ulterior şi sănătatea umană.
„Lucrurile astea sunt demult demonstrate şi la noi  târziu a ajuns, cu câţiva ani în urmă, în general, nimeni nici nu dorea să audă, să strângă aceste medicamente. Dacă ele nimeresc în apă, apoi apa aceasta trece prin sistemul de epurare, nu toate pot fi purificate, nu toate sunt reţinute de filtrele şi reagenţii respectivi. S-a demonstrat că nimeresc iarăşi din râu în apeduct şi consumă oamenii, mai ales, periculoase sunt antibioticele. Este un apel către oameni, să găsească acele centre, farmacii care le primesc şi să ducă medicamentele acolo. Problema aceasta este acută mai ales în perioada când se utilizează în masă substanţe farmaceutice, în condiţiile când sunt îmbolnăviri în masă”, a declarat Vladimir Garaba.
În cadrul unei farmacii din ţară sunt deschise mai multe puncte de colectare a medicamentelor expirate şi a ambalajelor farmaceutice, de rând cu dispozitivele medicale uzate. Iniţiativa de colectare separată a deşeurilor medicamentoase are drept scop stocarea şi lichidarea acestora în condiţii speciale şi sigure prin intermediul partenerilor europeni. Deşeurile din boxele de colectare vor fi stocate în condiţii speciale şi ulterior, exportate la una dintre fabricile europene pentru distrugere. Timp de un an de când există o astfel de iniţiativă au fost colectate şi distruse peste o mie de kilograme de medicamente, menţionează reprezentanţii farmaciei.
Unii oameni cu care am discutat apreciază iniţiativa de a colecta separat deşeurile, însă nu se grăbesc să le arunce acolo. Oamenii spun că de obicei, aruncă preparatele expirate, alţii nu cunosc despre daunele pe care le pot crea acestea atât mediului, cât şi omului.
„Da, le sortăm, le aruncăm. - Consideraţi că sunt periculoase pentru mediu şi trebuie stocate şi duse la reciclare? – Da, pentru că sunt alte medicamente puternice, ampule care nu se poate de lăsat pe mâna copiilor.
Nu am medicamente expirate. Dacă rămân acolo două trei pastile, le arunc la gunoi. Până o să ajung la centrele speciale, mai scump mă costă. Ştiu că este aşa ceva, dar nu m-am folosit niciodată.
De obicei medicamentele expirate le dau pe foc ori le îngrop. Nu, n-am ştiut că sunt periculoase. Am crezut că dacă le-au trecut valabilitatea, nu sunt bune de nimic şi nu au nicio daună.
De obicei nu am pastile expirate, dar dacă se întâmplă că îmi rămân câteva, eu obişnuiesc să le aduc aici. Aflând de această idee de a recicla pe categorii, eu încurajez această idee şi îi încurajez şi pe ceilalţi să facă acest lucru, au spus oamenii.
Potrivit unui studiu internaţional, medicamentele reprezintă o ameninţare globală la adresa sănătăţii umane şi a mediului. Compuşii biologici activi folosiţi de oameni dăunează faunei sălbatice.
Menţionăm că în unele ţări europene, predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medici de familie este obligatorie.

Autor: Cristina Prisacari

Comentarii