Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a dispus reforme instituţionale la Inspecţia Muncii pentru a combate munca la negru (VIDEO)
Fiecare al patrulea moldovean lucrează la negru, iar domeniile în care sunt raportate oficial cele mai multe încălcări sunt: construcţiile, agricultura şi comerţul. Pentru a combate fenomenul, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a dispus reforme instituţionale la Inspecţia Muncii, printre care digitalizarea şi penalizarea angajatorilor.
Potrivit Inspectoratului de Stat a Muncii controalele, inclusiv cele inopinate ce fac în baza sesizărilor, iar cea mai gravă şi frecventă încălcare constatată este angajarea fără contracte de muncă.
„Vin o serie de încălcări legate de calcularea şi achitarea salariului, sunt încălcări legate de timpul de muncă şi timpul de odihnă. Fenomenul există şi va exista mai mult timp până când nu va spori conştientizarea, sensibilizarea şi percepţia că securitatea şi sănătatea în muncă trebuie să fie prima”, spune directorul adjunct al ISM, Igor Ciloci.
„Noi nu avem de gând să afectăm pe nimeni, dar totodată ne gândim că concurenţa loială este un obiectiv şi toţi trebuie să fie în aceleaşi condiţii. Trebuie să se găsească anume acei care de mulţi ani practică această activitate”, a declarat Vladisla Caminschi de la Confederaţia Patronatelor.
Potrivit Ministerului Muncii, reforma Inspecţiei Muncii presupune digitalizarea întregului proces, dar şi posibilitatea ca inspetorii să aplice sancţiuni direct angajatorilor.
„Munca la negru este de fapt o componentă a concurenţei neloiale cei care angajează oamenii fără a plăti contribuţii sunt avantajaţi pentru că au costuri mai mici. Este un proces de educare, un proces continuu. Nu se poate rezolva problema peste noapte, dar trebuie să avem indicatori foarte concreţi de rezultat”, susţine ministrul Muncii, Marcel Spataru.
Potrivit datelor oficiale, în fiecare an se constată peste 80 de cazuri de angăjări la negru, iar în 2021 doar două companii au fost sancţionate de Inspecţia Muncii.
Comentarii