Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Social

16 Apr. 2021 / 19:53

O femeie din Chişinău pregăteşte prânzuri calde pentru oamenii aflaţi în dificultate (VIDEO)

Întrucât pandemia a golit buzunarele oamenilor, iar unele persoane au ajuns la limita existenţei, Cristina Spânu din Chişinău a decis să-i ajute pe cei care au nevoie de ajutor. Astfel, de două ori pe săptămână, femeia pregăteşte acasă aproximativ 30 de porţii de mâncare pe care le împarte apoi oamenilor rămaşi fără muncă, mamelor singure, dar şi persoanelor în etate cărora pensia nu le ajunge nici măcar pentru o pâine, relatează Mesager.


Risipa alimentară a pus-o pe gânduri pe Cristina Spînu, care niciodată nu putea să arunce produsele alimentare. Gândul că cineva nu are ce mânca o măcina mereu şi astfel a decis să împartă cu oamenii ceea ce iubeşte să facă cel mai mult - să gătească mâncare.

„În timpul pandemiei de anul trecut am deschis un grup pe Facebook, era 28 martie, deci deja un an a trecut, cu privire la ajutorul cu produsele alimentare. Îmi place foarte mult să gătesc, am şi un blog pe Instagram şi pe Youtube. Preparam multe bucate şi nu mâncam tot. Eu mă lupt cu risipa alimentară şi am decis doar să donez”, spune Cristina Spînu, fondatoarea Asociaţiei „Frigider comunitar”.

Actul de caritate al Cristinei Spînu s-a făcut văzut şi auzit şi în satele din Republica Moldova. Recent, Fiodora Boldescu din satul Domulgeni, raionul Floreşti, s-a alăturat echipei.

„În sufletul meu demult era gândul acesta de a face bine şi dumneaei mi-a dat un imbold. I-am scris un mesaj doamnei Cristina că ar fi bine să extindeţi şi prin sate, că şi pe acolo sunt oameni care au nevoie de aşa ceva şi dumneaei mi-a răspuns, a  fost receptivă. A treia zi a venit la mine şi am început a face prânzuri şi la Domulgeni”, spune Fiodora Boldescu, voluntară.

De două ori pe săptămână, Fiodora Boldescu găteşte câte 28 de porţii de mâncare cu ajutorul fiicei sale, dar şi a persoanelor din sat care fac parte din echipa de binefacere. Cei care dispun de prânzurile calde sunt pensionari, copii, dar şi persoane cu dizabilităţi şi una nevăzătoare.

Maria Podubnîi din aceeaşi localitate s-a oferit să combine treburile casei cu voluntariatul şi distribuie prânzurile la cei nevoiaşi. „Nu este nimic greu. Bătrânii sunt foarte mulţumiţi că aduc această mâncare”, spune femeia.

După ce a luptat în război şi s-a ales cu mai multe traume, Sergiu Grecu se confruntă, de mai bine de 20 de ani, cu probleme de sănătate. Bărbatul a rămas de unul singur după ce i-a plecat întreaga familie în străinătate. Deşi se mişcă greu, el vine în fiecare zi de miercuri şi sâmbătă la doamna Fiodora pentru a luat prânzul.

„Mâncarea este gustoasă, nu am ce spune, e bună. Mie îmi este rău şi nu pot face mâncare, fac nişte terci, dar vai de mine. Nu pot lucra de loc, stă pârloagă grădina”, spune Sergiu Grecu, beneficiar.

Produsele folosite pentru prepararea prânzurilor calde sunt donate de magazine, producători autohtoni, comercianţi, dar şi de oameni de rând care sunt sensibilizaţi de poveştile de viaţă ale oamenilor.

Comentarii