Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

27 Aug. 2021 / 14:22

Personalităţi notorii, despre Independenţa ţării

Republica Moldova marchează astăzi împlinirea a 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă a ţării. Sunt 30 de ani de când la Marea Adunare Naţională s-a scandat „Libertate”, iar poporul nostru şi-a recăpătat independenţa. Nu putem să marcăm această zi fără să facem o trecere în revistă a efortului colosal al deputaţilor independenţei, cei care au stat la baza făuririi acestei ţări, relatează Moldova 1.

„Stimaţi domni, doamne, cetăţeni ai Republicii Moldova, primiţi sincere felicitări cu acest jubilieu de 30 de ani de la adoptarea de către deputaţii poporului aleşi de dumneavoastră în februarie-martie 1990 a Declaratiei de Independenţă a Republicii Moldova faţă de imperiul de ocupaţie sovietic şi ulterior succesorul Federaţiei Ruse la 27 august 1991. Declaraţia de Independenţă şi Imnul „Deşteaptă-te, române” au fost legitimate prin votul delegaţilor plenipotenţiari întruniţi la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991”, a menţionat Alexandru Arseni, deputat al Parlamentului în anii 1990-1994.

Artizanul principal al Independenţei a fost poporul, spune Ion Hadârcă, fondatorul şi primul preşedinte al Frontului Popular din Moldova.

„Noi am fost o mână de oameni la început. Noi vom merge înainte cu un sentiment de respect pentru poporul acesta care a ştiut atunci ce vrea, şi totuşi ce s-a făcut? Cel mai important lucru cred că este semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi de Liber Schimb, liberalizarea frontierelor. Regretul meu este că nu s-a făcut atunci unirea”, a declarat Ion Hadârcă.  

Parcursul celor 30 de ani de independenţă a fost plin de provocări, spun făuritorii independenţei.

„Au fost şi erorile clasei politice, au fost şi circumstanţe: să ne amintim că independenţa ţării a început prin confruntarea într-un adevărat război care şi-a lăsat amprenta. Sunt originară din regiunea transnistreană şi dacă să vorbim de cea mai mare ratare este această situaţie din stânga Nistrului”, afirmă vicepreşedinta Academiei de Ştiinţe, Svetlana Cojocaru.

Şi politica externă a cunoscut urcuşuri şi coborâşuri.

„Să nu uităm că noi cu Uniunea Europeană nu avem nici statutul de stat candidat pe filiera bilaterală, o perioadă de timp relaţiile erau îngheţate cu România, cu Ucraina. La moment este foarte mult de lucru, pentru ca într-adevăr politica externă să contribuie substanţial la dezvoltarea statului, societăţii şi, în primul rând, la repoziţionarea locului cetăţenilor care îl merită, mai ales că foarte mulţi se află peste hotare”, susţine directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice, Victor Juc.

„Aceste trei decenii sunt trei decenii de libertate în creaţie, ceea ce noi visam nu numai în viaţa de zi cu zi, dar şi în creaţie, în felul de a gândi, de a ne exprima prin lucrările de artă. S-au deschis frontierele, Uniunea Artiştilor Plastici a pornit noi proiecte, primul proiect încă până la Declararea Independenţei: Saloanele Moldovei. Practic, toată viaţa artistică din Moldova s-a schimbat, s-a început o nouă filă în istoria artelor plastice moderne odată cu declararea Independenţei”, spune Dumitru Bolboceanu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova.

Republica Moldova marchează astăzi cei 30 de ani de Independenţă. Sărbătoarea a fost inaugurată oficial în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Comentarii