Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

03 Oct. 2022 / 20:05

Proiect regional finanţat de UE, în plină desfăşurare în Republica Moldova (VIDEO)

Promovarea produselor obţinute de afacerile verzi, nu doar contribuie la un mediu mai curat, dar poate aduce şi profituri considerabile, atât antreprenorilor, cât şi statului. Un proiect regional finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu în ţările Parteneriatului Estic, este de trei ani în plină desfăşurare în Republica Moldova. Experienţa unor state precum Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie a demonstrat eficienţa unei asemenea abordări, relatează Moldova 1.


De zece ani această companie reşapează anvelope uzate pentru transportul comercial. La început reabilita lunar pana la o sută de anvelope. În prezent reşapează de cinci ori mai mult. Afacerea a fost extinsă datorită suportului din partea Organizaţiei pentru dezvoltarea antreprenorială. 

„Anvelopele noastre sunt cu aceleaşi caracteristici ca şi cele noi, cu aceeasi durabilitate şi siguranţă. Cu dreta de cauciuc pe care noi o obţinem începem cred că peste câteva luni să producem  pavaj din cauciuc, utilajul a fost procurat prin ODIMM”, spune Alexandru Gulea, cofondator Companie.

„Fiecare anvelopă are cartela proprie, noi dăm garantie pe o sută de mii de km. Pe parcursul unei zile noi putem să scoatem deja anvelopa reşapată”, afirmă Inna Alovaţkaia, cofondator Companie de producere. 

În prezent compania are 12 angajati. 

Agenţia Achizitii Publice promovează produsele obtinute prin ecoinovare,  astfel încât tot mai multe companii din tară să fie motivate să-şi ecologizeze activitatea. 

„Statul procurând aceste bunuri, prin intermediul acestor instrumente la rândul său va minimiza efectul negativ asupra mediului şi statul va implementa economia verde”, a firmă Natalia Postolache, angajată, Agenţia Achiziţii Publice.

Un proiect regional finanţat de UE şi coordonat de Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului vine să acorde asistenţă Guvernelor Parteneriatului Estic, inclusiv Republicii Moldova pentru a sprijini tranziţia spre economia verde. 

„Acele finanţe pe care le acordă Comisia Europeană ţării vin ca să ajute insituţiile publice ca să poată avea suficientă expertiză, să poată să aibă instrumente necesare, să poată să îmbunătăţească serviciile pe care le acordă IMMurile ca să se ecologizeze.  Peste 800 de IMM-uri s-au autoevaluat şi au primit consultantă, din ele 400 au trecut prin instruirile necesare”, afirmă Andrei Isac, coordonator, Proiect UE pentru mediu.

În cadrul proiectului pentru retehnologizarea proceselor, de granturi pentru ecologizare, cu valori cuprinse între 200 si 500 de mii de lei din partea Organizaţiei pentru Dezvoltare antreprenorială au beneficiat 80 de întreprinderi mici şi mijlocii din ţară.  Proiectul a demarat în 2019 şi urmează să se desfăşoare până la sfârşitul anului viitor. Valoarea totală a acestuia este de peste trei milioane de euro.

Comentarii