Sursa imaginii:
Postat de: Rusica Viorica
Ştiri / Social
27 Aug. 2022 / 07:00
Republica Moldova marchează 31 de ani de independenţă
Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Independenţei. Pe 27 august 1991, Moldova se desprinsese din imperiul sovietic, devenind un stat liber, suveran şi independent. Se întâmpla la doar câteva zile după tentativa eşuată de lovitură de stat de la Moscova. Sute de mii de oameni au venit la cea de-a treia Mare Adunare Naţională, unde au scris cea mai importantă filă din istoria ţării.
În faţa mulţimii, şeful Legislativului de atunci, Alexandru Moşanu, a dat citirii Declaraţiei de Independenţă. De pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale răsunau celebrele melodii ale marilor artişti Doina şi Ion Aldea Teodorovici, discursuri şi pledoarii ale scriitorilor, poeţilor şi publiciştilor. Astfel, pe 27 august 1991, aleşii poporului proclamă, unanim, cu 278 de voturi, Independenţa Republicii Moldova, realizând, astfel, voinţa unanimă a întregului popor, exprimată prin vot de Marea Adunare Naţională.
„Reafirmăm egalitatea în drepturi a popoarelor şi dreptul acestora la autodeterminare conform Cartei ONU, Actului final de la Helsinki şi normelor dreptului internaţional. Apreciem, întru toate aceste considerente, că a sosit ceasul cel mare al săvârşirii unui act de justiţie în concordanţă cu istoria poporului nostru, cu normele morale şi ale dreptului internaţional. Proclam, solemn, în virtutea drepturilor popoarelor la autodeterminare, în numele întregii populaţii a Republicii Moldova şi în faţa întregii lumi - Republica Moldova este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără niciun amestec dinafară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale”, declara, atunci, de la tribuna Parlamentului, deputatul Alexandru Moşanu.
Independenţa Moldovei fusese recunoscută de marile puteri ale lumii şi de organizaţiile internaţionale.
În anul 1992 Republica Moldova devine membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar în 1995 aderă la Consiliul Europei, asumându-şi angajamentele de a asigura drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, funcţionarea instituţiilor democratice.
Primele demersuri ale autorităţilor de la Chişinău de a stabili relaţii de cooperare cu Uniunea Europeană au fost făcute în anul 1994, prin negocierea şi semnarea la Bruxelles a Acordului de Parteneriat şi Cooperare.
Actul original al Declaraţiei de Independenţă a ars în timpul protestelor din aprilie 2009. Cu un an mai târziu, în 2010, documentul a fost restabilit prin semnăturile deputaţilor din primul Parlament.
Comentarii