Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Social

16 Dec. 2019 / 13:33

Republica Moldova va primi 18 milioane de euro pentru combaterea HIV/SIDA

18 milioane de euro vor fi oferiţi ţării noastre de Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei. Graţie acestui suport, peste 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecţie vor beneficia de servicii de prevenire, a declarat ministrul sănătăţii muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul Conferinţei „HIV/SIDA 2019”, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„Obiectivul evenimentului este să analizăm în contextul acelui program naţional de control şi prevenire HIV care sunt strategiile, rezultatele de impact. Trebuie să ne axăm pe un document strategic care să conţină acţiuni viabile, acţiuni care trebuie să fie rezultative pentru fiecare om. La finele săptămânii trecute am primit notificarea din partea Fondului Global, în contextul acelei asistenţe care va fi oferită Republicii Moldova pe parcursul următorilor trei ani, asistenţă care se estimează la 18 milioane de euro. Republica Moldova a atins rezultate care nu sunt remarcate doar pe scară naţională, rezultate care sunt apreciate pe scară regională şi mondială în contextul testării statutului HIV în aceiaşi zi şi tratatamente şi accesului în primul rând, al persoanei la medicamente noi”, a menţionat Viorica Dumbrăveanu.

Preşedinta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, Elena Bacalu a spus că Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică la nivel global. În Republica Moldova infecţia cu HIV este permanent monitorizată.

„Peste 11 mii de persoane infectate cu HIV/SIDA au fost diagnosticate în Republica Moldova, începând cu anul 1987, când a fost înregistrat primul caz în ţara noastră. Anual sunt înregistraţi 830 de pacienţi noi iar 300 de persoane noi decedează din cauza aceste maladii. În viaţă avem peste 8500 de pacienţi, iar peste 7500 sunt la evidenţă medicală. Peste cinci mii de pacienţi primesc tratament specific acestei infecţii, însă cunoaştem bine că există şi o statistică neoficială care ne vorbeşte despre un număr ce ar atinge 200 de mii de persoane infectate. Tendinţele de acoperire de 100 % a tuturor  celor ce necesită tratamnet trebuie menţinute. Cea mai eficientă măsure de combatere a HIV/SIDA este prevenirea. Este necesar să atragem lucrătorii medicali în instituţiile de învăţământ şi educaţie, confesiuni religioase, mass-media care ne vor ajuta la organizarea şi desfăşiurarea activităţilor de prevenire şi contracarare a infecţiei HIV/SIDA”, a precizat Elena Bacalu.

Conform datelor statistice, la 1 ianuarie curent au fost înregistrate aproximativ 13 mii de cazuri de infecţie cu HIV. În 2018, au fost înregistrate 905 cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv 225 în teritoriile de est. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active.

Comentarii