Ştiri

Sursa imaginii: privesc.eu

Postat de: Alina Zlatov

Ştiri / Social

07 Iul. 2022 / 13:15

Sindicatele Universităţii Agrare au protestat în faţa Guvernului (VIDEO)

Sindicatele Universităţii Agrare din Republica Moldova au protestat în faţa Guvernului, nemulţumite de reforma anunţată de Ministerul Educaţiei prin care se propune fuziunea mai multor instituţii superioare de învăţământ. De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei îi asigură pe managerii universităţilor că prin reforma anunţată nu se doreşte lichidarea universităţilor, dar se optează pentru concentrarea programelor de studii şi modernizarea instituţiilor, relatează Radio Moldova.


Cu pancarde şi lozinci: „Păstraţi Agrara pentru ţară”, „Azi vindeţi Agrara, mâine - toată ţara”, mai mulţi studenţi şi profesori au scandat mai bine de o oră în faţa Guvernului. Aceştia au solicitat Ministerului Educaţiei să nu fie comasate instituţiile de învăţământ.

Decanul facultăţii de economie din cadrul UASM, Petru Tomiţa: „Universitatea Agrară are patrimoniu, cadre de calitate, specialităţi specifice. Absolvenţii noştri continuă să muncească în câmp în situaţii complicate de secetă, de alte nevoi, să aibă grijă de ţară”.

Anastasia Oleinic, studentă, Universitatea Agrară: „Sunt studentă la facultatea de mediciă veterinară în anul IV la Universitatea Agrară. Cei care sunt dornici de carte se mulţumesc şi este mai mult decât suficient să avem careva manuale, laboratoare şi dascăli devotaţi şi noi avem aceste resurse în universitatea noastră”, potrivit Moldova 1. 

Pe lângă studenţii şi profesorii Universităţii Agrare, la protest şi-au manifestat nemulţumirea şi cei ai Universităţii de Stat din Tiraspol, cât şi Sindicatul „Ştiinţa”.
 
Ştefan Urâtu, profesor, Universitatea de Stat din Tiraspol: „Aşa-numita reformă pe care o declară Ministerul Educaţiei nu este nici reformă şi nici comansare a unor instituţii care au fost create de zeci de ani. Universitatea din Tiraspol are degrabă aproape un secol, a creat baze materiale foarte bune, foarte consistentă la Tiraspol. Au venit cazaci şi au încercat să ne treacă sub jurisdicţia lor, nu ne-am dat, am ţinut pieptul. Prin aşa-numita reformă se încalcă autonomia colectivelor universitare”, potrivit Moldova1.

De cealaltă parte, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, a declarat că în urma reformei de fuziune a instituţiilor superioare de învăţământ, nicio universitate din ţară nu va fi lichidată. Scopul reformei este de a comasa programul de studii şi de a crea condiţii mai bune de studii. Totodată, ministrul a specificat că actualmente proiectul este la etapa de discuţii publice. „Această iniţiativă a fost discutată încă din 2015. Suntem în proces de discuţii publice şi avizare, dar eu cred în această reformă”, a spus Antolie Topală.

Amintim că, pe 27 iunie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală a anunţat despre începerea unui proces de modernizare şi reorganizare a universităţilor şi a sistemului de cercetare din Republica Moldova. Astfel, din numărul total de 16 universităţi vor rămâne în continuare să activeze 11 universităţi publice. Pentru reorganizarea şi modernizarea universităţilor vor fi alocate 700 de milioane de lei, iar transferul studenţilor, personalului şi patrimoniului universităţilor comasate ar trebui să fie finalizat până la începutul noului an de studii.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2006, în Republica Moldova erau 128 de mii de studenţi. Conform Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în prezent, ţara noastră are doar 59 de mii de studenţi.

Comentarii