Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

07 Oct. 2021 / 16:27

TikTok şi Instagram, ameninţare pentru copii? Opinii

A devenit o normalitate să petrecem o oră sau două vizionând videoclipuri amuzante TikTok sau pe Instagram. Dar, dacă pentru un adult reţelele sociale sunt mai mult sau mai puţin sigure, atunci pentru mintea unui copil acestea ar putea reprezinta o ameninţare, spun psihologii, relatează Mesager.

Totodată, în ultima perioadă, tot mai mulţi părinţi găsesc această aplicaţie ca o metodă bună de a-şi promova micuţii, cu sau fără dorinţa lor, încărcând clipuri video care în viitor ar putea reprezenta un punct important în dezvoltarea lor personală.

Un copil este în clasa a VII-a, iar celălalt în a IV-a, ambii deţin conturi pe diferite reţele de socializare. Pentru a se asigura că folosesc doar informaţile utile, Lucia Lisnic, mama a doi copii, spune că verifică paginile pe care navighează.

„În calitate de părinte mă străduiesc mereu să ţin sub control, verific de fiecare dată paginile care sunt accesate de către copiii mei. Chiar dacă le dau timp liber pentru a naviga pe internet, oricum aşa, în secret, ei sunt monitorizaţi”, menţionează Lucia Lisnic.

Părinţii cu care am discutat susţin că e nevoie de vigilenţă şi fiecare copil trebuie verificat atunci când utilizează reţelele de socializare.

„Ar trebui să fie limitat şi totodată consider că copilul ar trebui să fie mai mult încurajat să facă sport, dans, ceva care l-ar ajuta pentru dezvoltarea personală. Consider că părinţii fac o prostie atunci când îşi impun copiii să fie populari. Eu pe copilul meu îl voi feri de TikTok”, mai susţine o mămică.

„Până la 18 ani consider că părintele trebuie să controleze ceea ce fac copiii, să se asigure că aceştia vorbesc cu persoane potrivite, ce face şi ce vizioneză, pentru că asta poate pune o ampretă pe comportamentul său”, afirmă o mamă.

Chiar dacă numai copiii de la 13 ani se pot înregistra oficial la TikTok, este clar că această limitare este uşor de rezolvat prin simpla specificare a unei vârste greşite. Psihologii spun că publicarea unei informaţii, iniţial inofensive, ar putea afecta personalitatea copilului mai târziu.

„Informaţia este ca un mesaj ascuns. Cineva poate să o ia înderâdere şi acest copil va avea comentarii răutăcioase şi atunci stima lui de sine este sub presiune. El încă nu este gata să accepte mesajele negative, el plânge, el se stresează şi acest moment este foarte important ca părinţii să-l urmărească”, menţionează Diana Ştefăneţ, psiholog.

Aspectele utilizării corecte a reţelelor de socializare sunt discutate în ultima perioadă şi în şcoli.

„La perioada adolescenţină sau preadolescentină, copilul este mai interesant să vadă ce este în afara şcolii şi în afara familiei şi, respectiv, reţelele de socializare sunt un mediu de a afla, de a afla societatea. Mesajul care vine de la şcoală pentru copii, vine nemijlocit în etapa când are timpul liber sau educaţia din familie”, afirmă Maria Gaburea-Graur, director adjunct, Liceul „Mihai Viteazu”.

Recent, în spaţiul public a apărut un video cum o mamă îşi bate micuţul de doar patru ani pentru că acesta îi strică TikTok-urile. Mai exact, în timp ce femeia dansează, încearcă să-şi atragă şi micuţul în imaginile video, acesta o refuză şi-i spune că „nu vreau”. În acest moment, femeii îi sare ţandăra şi începe a striga la băieţel. De asemenea, copilul începe să plângă.

TikTok a fost lansată în China în septembrie 2016, are aproape 700 de milioane de utilizatori lunari în întreaga lume şi a devenit cea mai descărcată aplicaţie din lume în 2020.
 

Comentarii