Ştiri

Sursa imaginii: Accent TV

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Social

19 Oct. 2019 / 16:51

Tinerii jurişti, îndemnaţi să fundamenteze un sistem al justiţiei demn de încredere

Fără simţul dreptăţii, persoana nu trebuie să se regăsească în sistemul justiţiei din Republica Moldova - este mesajul transmis de profesioniştii din jurisprudenţă studenţilor de la drept, în cadrul unei mese rotunde consacrată Zilei Juristului. Tot cu această ocazie, dar şi în contextul impasului în care se află în prezent justiţia din ţară noastră, autorităţile au îndemnat juriştii să lase la o parte practicile anterioare şi să fundamenteze un sistem al justiţiei demn de toată încrederea societăţii, relatează Mesager.

Despre performanţele, dar şi eşecurile profesiei le-au vorbit studenţilor foşti conducători de la Curtea Constituţională, Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Apel Chişinău, Procuratura Generală şi Uniunea Avocaţilor din Moldova.

„Le vorbim despre depăşirea tuturor erorilor, responsabilitatea faţă de lege, ca să-şi îndeplinească atribuţiile numai un jurist cu o responsabilitate înaltă, un orizont larg, cunoştinţe bogate, datorie şi compasiune faţă de cetăţeni”, a declarat Victor Puşcaş, doctor în drept, conferenţiar universitar, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

„Dacă nu este simţul dreptăţii la jurişti, atunci această persoană nu trebuie să regăsească în sistemul justiţiei din Republica Moldova”, a menţionat Anatolie Doga, doctor în drept, conferenţiar universitar, ex-preşedinte al Curţii de Apel Chişinău.  

Viitorii jurişti au apreciat mesajul şi spun că vor contribui la reformarea justiţiei.

„Un bun jurist trebuie să fie în primul rând disciplinat şi organizat, să fie puternic în ceea ce face şi încrezător în deciziile pe care le ia”. „Pentru acest domeniu ai nevoie de caracter puternic, integritate. Juristul nu este o facultate de 4-5 ani, este o facultate pe viaţă”, spun studenţii.

De ziua profesională, autorităţile au adresat juriştilor mesaje de felicitare. În special, ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a menţionat că acum, mai mult ca niciodată, de prestaţia profesională a juriştilor depinde viitorul Republicii Moldova ca stat de drept. Totodată, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a constatat cu îngrijorare impasul reformei în sectorul justiţiei şi a îndemnat juriştii să lase la o parte propriile ambiţii şi interese, practicile anterioare şi să fundamenteze un sistem al justiţiei demn de toată încrederea societăţii.

Comentarii