Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Social

22 Apr. 2022 / 09:01

Vinerea Mare, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă: Tradiţii şi obiceiuri /VIDEO/

Vinerea înainte de Învierea Domnului este numită Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. După credinţa creştină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc.Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare. 

Unii creştini ţin în această zi un post sever, numit şi post negru. Slujbele din această zi cuprind: Denia de Joi seara, în timpul căreia se citesc „cele douăsprezece Evanghelii” care vorbesc despre Pătimirile Domnului.

În seara din Vinerea Patimilor este oficiat Prohodul Domnului, iar cu Sfântul Epitaf se înconjoară biserica. Mai apoi, acesta este aşezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălţare.

Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

Obiceiuri şi tradiţii:
- Unii creştini ţin astăzi un post sever, numit şi post negru.
- În Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi îşi jelesc morţii.
- Din bătrâni se crede că dacă plouă în Vinerea Paştelui anul va fi mânos, iar dacă nu, nu va fi roditor. Astfel, unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul.

 

 

Comentarii