Bunele practici japoneze în mass-media digitală, discutate în cadrul conferinţei organizate de TRM
Experienţa Japoniei în dezvoltarea unui mediu mediatic independent şi adaptat erei digitale a fost în centrul discuţiilor din cadrul conferinţei „Provocările contemporane ale mass-media în era digitală”, organizat pe 10 martie de Compania Teleradio-Moldova (TRM). Evenimentul a beneficiat de prezenţa unor experţi japonezi şi reprezentanţi ai Ambasadei Japoniei în Republica Moldova şi ai Agenţiei Japoneze de Cooperare Internaţională (JICA), care au împărtăşit soluţii şi modele de succes în domeniul mass-mediei.
În deschiderea evenimentului, Excelenţa Sa, Ambasadorul Japoniei, Yoichiro Yamada a subliniat importanţa unui radiodifuzor public independent pentru consolidarea democraţiei şi libertăţii presei: „Mass-media joacă un rol esenţial în orice societate democratică. Un jurnalism liber, corect şi independent contribuie la dezvoltarea unei societăţi transparente şi responsabile. Radiodifuzorul public, în special, are o misiune crucială – aceea de a oferi informaţii verificate, de a promova diversitatea de opinii şi de a combate dezinformarea. Japonia sprijină valorile unei prese libere şi independente şi înţelege provocările cu care se confruntă mass-media în era digitală.”
Directorul general adjunct, Andrei Zapşa a abordat direcţiile strategice de dezvoltare ale TRM, subliniind importanţa unei politici editoriale consolidate, a producţiilor media de calitate şi a investiţiilor în digitalizare. „La Teleradio-Moldova, ne propunem să devenim un model de profesionalism, echilibru editorial şi inovaţie tehnologică. Scopul nostru este să construim un radiodifuzor public modern, deschis parteneriatelor strategice şi în pas cu transformările globale din domeniul mass-mediei. Doar prin colaborare, inovare şi investiţii sustenabile vom putea face faţă provocărilor şi vom reuşi să oferim cetăţenilor un jurnalism de calitate, de care să fim cu toţii mândri”, a menţionat Andrei Zapşa.
Din perspectiva consolidării mass-mediei în alte ţări, Dr. Keiichi Hashimoto a evidenţiat exemplul cooperării cu radiodifuzorul public ucrainean Suspilne: „JICA susţine radiodifuzorul public ca element esenţial al democraţiei şi al unui mediu media independent, contribuind la îmbunătăţirea educaţiei media şi la dezvoltarea cooperării internaţionale. Obiectivele JICA în Ucraina vizează dezvoltarea cooperării, protecţia şi susţinerea educaţiei media, precum şi consolidarea autorităţilor de auto-reglementare a mass-media.”
Conferinţa a avut loc ca o introducere în proiectul de investiţie pe care Japonia îl iniţiază împreună cu TRM. Acesta vine în continuarea unui memorandum de înţelegere semnat anterior, prin care Japonia oferă asistenţă tehnică în valoare de aproximativ 700,000 de dolari pentru dezvoltarea şi modernizarea Teleradio-Moldova.
Показать комментарии