Sursa imaginii:
Postat de: Rusica Viorica
Ştiri / Electorala
15 Sep. 2021 / 17:17
Concluziile şi recomandările Promo-LEX privind alegerile parlamentare anticipate, prezentate în raportul final /VIDEO/
Intimidarea observatorilor, agitaţia în ziua alegerilor, oferire de recompense şi transportarea organizată a alegătorilor, dar şi neaplicarea sancţiunilor în cadrul campaniei electorale în privinţa concurenţilor care au admis încălcări în procesul de raportare a finanţărilor. Sunt doar câteva constatări prezentate de Misiunea de Observare „Promo-LEX” cu privire la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acelaşi timp, Misiunea de Observare susţine că rămâne neclar mecanismul pentru stabilirea numărului de secţii de vot. Totuşi, experţii „Promo-LEX” mai spun că votarea a fost una eficientă, numărarea voturilor a fost rapidă şi ordonată, iar Comisia Electorală Centrală a asigurat transparenţa datelor din registrul alegătorilor, informează Mesager.
„Dialogul dintre societatea civilă, rezultatele privind necesitatea şi modificarea consistentă a Codului electoral va căpăta o viteză mai mare, vom reuşi să corectăm anumite probleme asupra cărora insistăm de ani buni. Cred că acum Parlamentul are posibilitatea de a vota rapid, eficient recomandările pe care societatea civilă le promovează”, susţine Ion Manole, directorul „Promo-LEX”.
„Organizarea alegerilor parlamentare anticipate a fost o provocare din mai multe aspecte, precum: financiare, organizatorice, pregătirea cadrului legislativ şi mai ales a situaţiei pandemice. Credem că ne-am isprăvit şi urmează să vedem, să culegem notele puse de observatorii naţionali şi internaţionali”, a remarcat Dorin Cimil, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.
La scrutinul parlamentar au fost înregistraţi 23 de concurenţi electorali. În Legislativ au ajuns trei formaţiuni politice.
Comentarii