Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com/Muzeul Naţional de Istorie al Moldove

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

30 Iul. 2022 / 19:19

La Muzeul Naţional de Istorie din capitală a fost vernisată o expoziţie cu distincţiile de Stat ale Republicii Moldova (VIDEO)

Istoria distincţiilor de Stat din ţara noastră poate fi cunoscută în cadrul expoziţiei „Întru răsplata meritelor. Distincţiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30 aniversare”. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Comisia Naţională de heraldică a Preşedinţiei, relatează Moldova 1.


„În actul de la 30 iulie, 1992 au fost incluse două ordine, cele supreme: Ordinul Republicii şi Ordinul Ştefan cel Mare - ordinul militar suprem pentru înmânare eroilor războiului de pe Nistru, care-şi dădeau viaţa pentru Suveranitatea şi Independentă ţării noastre”, a relatat heraldistul de stat, Silviu Tabac.

La elaborarea concepţiilor primelor distincţii au pus umărul Vladimir Bogdan, şeful secţiei decoraţii de la Preşedinţia din acea perioadă şi cunoscutul artist plastic, Simion Odainic. Tot atunci au fost instituite şi patru medalii: pentru vitejie, meritul militar, meritul civic şi Mihai Eminescu, precum şi trei titluri onorifice.

„S-a realizat unul din simbolurile suveranităţii oricărui stat. Acum avem un sistem echilibrat şi corespunzător”, a afirmat Silviu Tabac.

Expoziţii de acest gen sunt organizate foarte rar.

„Colecţiile muzeale din ţara noastră sunt sărace în astfel de însemne. Sunt mai bine reprezentate distincţiile Rusiei şi ale URSS. Dar nu avem distincţiile româneşti, distincţiile europene, din cauza asta nu se fac des asemenea expoziţii”, a adăugat Tabac.

Din anul 1992 numărul distincţiilor de Stat ale Republicii Moldova s-a dublat şi le puteţi vedea până la 25 august, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Comentarii