Ştiri

Sursa imaginii: facebook.com

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Cultură

05 Oct. 2022 / 14:51

La Palatul Naţional „Nicolae Sulac” a avut loc premiera naţională a filmului „CARBON” (VIDEO)

Premiera naţională a filmului „CARBON”, în regia lui Ion Borş, a avut loc aseară la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”. Pelicula a fost proiectată pe cel mai mare ecran de cinema instalat în Republica Moldova, de aproape 90 de metri pătraţi. La eveniment au participat actorii filmului, echipa de producţie, oameni de creaţie, precum şi zeci de cinefili, dornici de produs autohton, informează Moldova 1.

Lungmetrajul ilustrează Republica Moldova, din perioada conflictului armat de pe Nistru şi descrie povestea unui tânăr tractorist care porneşte într-o aventură cu multe situaţii penibile, în care se ciocneşte de indiferenţă, lăcomia şi prostia oamenilor.

Filmările au durat 36 de zile şi au avut loc în perioada august -octombrie 2020. Actorii au menţionat că au avut momente dificile, nopţi nedormite, dar sunt mândri de rezultat.

„Aici e publicul autohton şi evident că reacţiile au fost mult mai puternice. Până în ziua de astăzi nu am realizat faptul că am luat un rol principal”, a spus actorul Dumitru Roman.

„Niciodată nu m-am gândit că voi petrece o noapte întreagă în biserică şi o zi întreagă în cimitir, cu toate fanteziile mele. Sincer să fiu nu m-am aşteptat că va fi aşa de bine”, a relatat actorul Viorel Cornescu.

„Ion a ştiut să găsească cheiţa la fiecare inimă şi certuri am avut şi am plâns şi am râs. A fost o muncă minunată”, a menţionat actorul Ion Caras.

Regizorul filmului a menţionat că publicul de acasă este cel mai important şi anume el i-a dat puteri să meargă până la capăt.

„Am avut zile grele de filmare, am avut perioade în care vroiam să ne oprim, momentul care îl trăim astăzi, aceasta a fost motivaţia noastră pentru care am mers înainte şi am ajuns la final. Eram atât de obosiţi că nu mai înţelegeam e zi, e noapte, e ziua doi, e ziua 32 dar eram o echipă mare”, a afirmat regizorul Ion Borş.

„Eu am fost martor de la bun început, de la ideea apărută, de la pitingul care l-au făcut ei, încercând să convingă toată lumea din jur că ştiu ce vor să facă. Noi avem forţe artistice şi cel mai îmbucurător este faptul că au început să apară producătorii care îşi asumă riscurile”, a remarcat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Premiera a adunat zeci de cinefili care au rămas plăcut surprinşi de această comedie.

„Este un film despre noi, pentru noi, este un film despre metehnele noastre, despre firea noastră, despre bune şi rele. Este o limită tare subtilă între râs şi plâns”.

„Nu m-am aşteptat de la cinematografia locală să creeze aşa o capodoperă, ne-a ţinut în suspans şi ne-a creat emoţii super pozitive”.

„Cel mai bun film de producţie din Republica Moldova pe care l-am văzut vreodată”.

Filmul Carbon a fost înaintat pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin". Pelicula poate fi vizionată în toate cinematografele din ţară din data de 6 octombrie.  

Comentarii