Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Cultură

01 Oct. 2022 / 16:16

Muzeul Naţional de Artă - gazda unui eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Muzicii (VIDEO)

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă arătă că melodiile preferate ne dau o stare de bine şi ne stimulează activitatea creierului. De 47 de ani în data de 1 octombrie este sărbătorită „Ziua Internaţională a muzicii”. Evenimentul a fost marcat şi la Chişinău. Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova a fost gazda unui eveniment unde s-a vorbit despre rolul muzicii în viaţa oamenilor, dar şi au fost interpretate creaţii ale compozitorului Constantin Rusnac.


„Astăzi vorbim despre muzică şi pictură, vorbim despre acele personalităţi în viaţa cărora şi muzica şi pictura au jucat un rol foarte mare, au ceva comun: se numeşte culoare, iar culoarea impresionează întotdeauna”, afirmă compozitorul Constantin Rusnac.

Piesele lui Constantin Rusnac erau interpretate de autor, dar şi de muzicieni de la noi şi din România.

„A compus în mod deosebit pentru triou-ul din care facem parte şi eu si doamna Aurelia Simion, Trio Academica de la Conservatorul din Iaşi. Am venit cu cea mai mare plăcere să cântam aceste două lucrări”, a spus Ion Urdaş, profesor universitar, Iaşi.

 „Muzica întotdeauna este însăşi viaţa, muzica e vie, prin ea respirăm, gândim”, a declarat Aurelia Bufteac-Simion, pianistă din Iaşi.

Fostul ambasador şi doctor în studiul artelor, Aurelian Danilă a fost copleşit de emoţii înainte de a evolua în faţa publicului.

„N-am cântat de vreo 30 de ani şi acum am venit să-mi amintesc de instrumentul meu, de cel cu care am pornit în viaţă. Orice ocupaţie am avut în afara muzicii, se termina până la urma tot cu muzica”, a menţionat Aurelian Danilă.

„Muzica e viaţa mea, de fapt, în muzică sunt de foarte mulţi ani. Pentru mine este important nu numai eu sa fiu în muzică, dar să promovez muzica”, precizează Petre Neamţu, director artistic al Orchestrei „Folclor”.

Ziua Internaţională a Muzicii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1975, fiind organizată de Consiliul Muzical al UNESCO, la propunerea celebrului violonist Yehudi  Menuhin, discipolului marelui compozitor român George Enescu. 

Comentarii