Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Cultură

01 Feb. 2021 / 16:40

Opt proiecte cinematografice vor fi finanţate de Centrul Naţional al Cinematografiei

Subiecte de actualitate din ţară şi din lume, precum pandemia, drama femeilor migrante din Republica Moldova, destinul artiştilor uitaţi şi alte teme s-au aflat în atenţia cineaştilor care au câştigat concursul de finanţare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2021, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Juriul a evaluat 24 de dosare propuse de cineaşti, iar ca rezultat, în acest an se vor afla în lucru opt proiecte cinematografice, relatează Mesager.

„Cea de-a cincea ediţie a concursului de finanţare a fost pentru CNC o provocare, a fost organizată în premieră online”, a menţionat Aurica Moroz, director interimar CNC.

 Concursul s-a desfăşurat în două etape. Juriul a examinat dosarele depuse, fără a cunoaşte autorul, producătorul şi regizorul filmelor.

„Deja se cunosc autorii proiectelor, planul calendaristic, bugetul estimativ al fimelor. Dosarele de proiect au fost atent examinate de membrii CNC, uniunile de creaţie, ministerele Finanţelor şi Culturii”, a spus Aurica Moroz.

Astfel, filmul de ficţiune „Pandemia.md" despre starea de spirit care a cuprins întreaga lume, va fi realizat de Valeriu Jereghi, iar Violeta Gorgos va filma în Moldova şi în Italia un film despre drama femeilor nevoite să muncească în Italia pentru a supravieţui. Maestrul Vladimir Beşleagă va fi protagonistul documentarului „Zbor", la care va lucra echipa lui Mircea Surdu. O premieră pentru concursul din acest an este proiectul „Un secol de teatru la Chişinău" - un documentar despre Teatrul Naţional „Mihai Eminescu" va fi realizat de Petru Hadârcă. În atenţia cineaştilor se află şi destinul a doi fraţi dizidenţi ai regimului sovietic, soarta nemiloasă a Mariei Dragan.

„Fondul disponibil în cadrul acestei sesiuni  de concurs a fost de cinci milioane  500 mii de lei. Odată cu lansarea Centrului Naţional al Cinematografiei, industria filmului a cunoscut o evoluţie frumoasă. În acest context, lansăm un apel către cineaşti să demonstrăm că suntem o ramură importantă atât cu potenţial cultural, precum şi cu impact economic investiţional", a menţionat Aurica Moroz.

În acest an, Centrul Naţional al Cinematografiei va susţine financiar opt proiecte cinematografice.

 

 

 

 

Comentarii