Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Cultură

07 Sep. 2019 / 20:03

Un grup de muzicieni francezi efectuează un turneu prin localităţile din Republica Moldova

„Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească” este genericul celei de a treilea ediţii a turneului unor muzicieni francezi prin localităţile rurale din Republica Moldova. Concertele sunt parte a proiectului „ARC muzical-istoric”, iniţiat de pianista Ecaterina Baranov, originară din Moldova şi stabilită la Paris. Evenimentul îşi propune să redescopere şi să conserve creaţiile muzicale ale compozitorilor basarabeni din secolul XX. Au avut loc deja concerte la Selemet, Cimişlia, la Costeşti, Ia laloveni, la Bulboaca, Orhei, iar Duminică muzicienii vor concerta în curtea bisericii Sfântul Dumitru din Chişinău, relatează Mesager.

Muzica compozitorilor din Moldova  a fost scoasă din uitare de un grup de muzicieni  din Franţa inspiraţi  de Ecaterina Baranov,pianista originară din Moldova  care este profesoară la conservatorul din Paris.

„A treia ediţie a turneului rural „Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească” un set de concerte de muzică clasică basarabeană în care cântăm cu francezi şi muzicieni din toată lumea cu care ne-am întâlnit în Franţa muzică clasică basarabeană uitată, pierdută care nu se mai cântă”, a spus iniţiatorul proiectului, Ecaterina Baranov.

„Vin pentru prima dată în Moldova, până acum nu cunoşteam aproape nimic despre această ţară. Acum am îndrăgit oamenii, iar muzica pe care o cântăm este plină de energii pozitive asemeni oamenilor de aici”, a spus muzicianul din Franţa, Justine Vicens.

Neobişnuitul concert,talentul şi seriozitatea muzicienilor i-au impresionat pe spectatori,care au  descoperit frumuseţea uni muzici pe care nu o cunoşteau.

„Au pus atâta iubire şi fantezie în această muzică încât a fost unul dintre cele mai frumoase concerte pe care le-am văzut la şcoala de muzică. Au interpretat cu virtuozitate, şi am fost mirată că nişte francezi au cântat muzică clasică moldovenească”, a menţionat eleva de muzică, Elena.

Evenimentul a fost un prilej  de a cunoaşte, dar şi de a aborda  unele probleme de actualitate .

„Am cântat lucrări ale compozitorilor Eugen Coca, Alexei Stârcea, David Gherşfeld, Max Fişman, Arcadi Luxemburg şi alţi compozitori care din păcate nu se mai cântă”, a spus iniţiatorul proiectului, Ecaterina Baranov.

Accesul la  concertele   de muzică clasică basarabeană în cele cinci localităţi din Republica Moldova a fost liber. Turneul „Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească” a fost posibil  graţie susţinerii din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi a fost realizat în contextul programului guvernamental de granturi, implementat cu susţinerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare.

Comentarii