Despre Noi

Cine suntem?


Moldova 1 este postul public de televiziune al Instituţiei Publice Compania „Teleradio – Moldova”. Televiziunea are acoperire naţională şi emite 24 din 24 de ore. Politica editorială a instituţiei este una generalistă. Programul Televiziunii Naţionale include emisiuni de divertisment, informative, cognitive, publicistice şi analitice. Moldova 1 transmite emisiuni produse şi realizate de către echipele de creaţie ale postului public de televiziune, precum şi emisiuni realizate de Deutsche Welle, Europa Liberă. Moldova 1 deţine dreptul exclusiv de a transmite pe teritoriul Republicii Moldova concertele din cadrul Concursului european de cântec „Eurovision Song Contest” şi Campionatul Mondial la fotbal. Televiziunea publică organizează, desfăşoară şi promovează campanii sociale.

Istoric


Postul de televiziune  Moldova 1 îşi are originea în anul 1958, când în Moldova a apărut prima televiziune. Aceasta a fost înfiinţată în cadrul Comitetului de Stat de Radiodifuziune. Prima emisiune la Televiziunea Moldovei a fost transmisă la ora 19:00 pe 30 aprilie 1958, fiind moderată de actriţele Constanţa Târţău şi Ariadna Kazanskaia. Timp de aproape patru decenii Televiziunea Moldovei a fost unicul post de televiziune din ţară cu emisiuni în limba română. Din anul 2004 Moldova 1 se transformă din televiziune de stat în televiziune publică. Autorităţile de atunci iau această decizie sub influenţa unor proteste masive prin care a fost revendicat statutul public al instituţiei.

Percepţie


Postul public de televiziune Moldova 1 este unul din cele mai vizionate posturi de televiziune din ţară. Potrivit Studiului naţional de audienţă a mass-media, realizat în perioada 17 octombrie -11 noiembrie 2018, Moldova 1 se clasează pe locul doi în topul preferinţelor telespectatorilor.