Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Golban Ionela

Ştiri / Economic

06 Oct. 2022 / 13:21

Cei mai mari furnizori de energie electrică din ţară cer majorarea tarifului pentru consumatorii finali

Doi cei mai mari furnizori de energie electrică din ţară cer majorarea tarifului pentru consumatorii finali cu 30%. Furnizorii îşi motivează cererea prin majorarea preţului pentru energia electrică furnizată de Energocom. Experţii în domeniu sunt de părerea că această solicitare era de aşteptat, iar Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) ar putea aproba parţial această solicitare, relatează Radio Moldova.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a primit o cerere prin care furnizorii de energie Premier Energy şi FEE Nord solicită o majorare substanţială a tarifului la energie electrică pentru consumatorii finali. Ofiţerul de presă al instituţiei, Galina Sanduţa a menţionat pentru Radio Moldova că actualmente este analizată informaţia şi motivele prezentate de furnizori.

„Furnizorul care asigură cu energie electrică consumatorii din Nordul ţării au solicitat un preţ de 3,76 de bani pentru un kw oră, iar furnizorul care asigură partea de Centru-Sud solicită 3,24 de bani pentru un kw oră. În scurt timp noi vom publica pe site proiectul de hotărâre cu cifrele oferite de specialiştii din cadrul instituţiei. Şedinţa în care se va decide preţul final va fi anunţat pe siteul oficial”, a menţionat Galina Sanduţa.

De altă parte, expertul în energetică, Sergiu Ungureanu susţine că solicitarea de majorare cu 30 la sută este determinată atât de scumpirea energiei furnizată de Energocom, cât şi de anumite cheltuieli de întreţinere.

„Solicitarea de mărire a tarifului era aşteptată. Aceasta a venit odată cu scumpirea energie procurate, dar trebuie să avem în vedere că aici vor fi considerate şi cred că furnizorii le-au şi adăugat în aceste calcule anumite cheltuieli care de asemenea care au crescut, ca cheltuieli de întreţinere reţelelor, cheltuielile salariale, de amortizare a echipamentelor. Toate acumulate împreună au dus la situaţia cererii de creştere  de tarif. Cel mai probabil că vor accepta o mărire, dar  parţială cum era de obicei sau poate vor accepta o mărire exactă solicitată de către aceşti furnizori”, a conchis Sergiu Ungureanu.

În prezent consumatorii Premier Energy achită 2 lei şi 64 de bani pentru un kilowatt oră, iar consumatorii  întreprinderii „Furnizarea Energiei Electrice Nord” achită 2 lei şi 86 de bani. Ultima ajustare a tarifelor la energie electrică a avut loc în luna iunie.

 

Comentarii