Sursa imaginii: gov.md
Postat de: Eliza Mihalache
Ştiri / Economic
06 Oct. 2022 / 20:00
La Chişinău a avut loc cea de-a doua ediţie a Conferinţei LEADER UE-Moldova (VIDEO)
Nimeni nu cunoaşte problemele şi necesităţile comunităţilor din mediul rural mai bine decât sătenii. Uniţi în grupuri de acţiune locală, cu susţinerea partenerilor, de şase ani aceştia reuşesc împreună să contribuie la dezvoltarea regiunilor lor. Avantajele asocierii, dar şi experienţa bunelor practici ale beneficiarilor au fost discutate în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei LEADER UE-Moldova, relatează Moldova 1.
Ca parte a forumului, desfăşurat la Chişinău, 48 de grupuri de antreprenori au organizat un târg în aer liber. Mariana Melnic, din comuna Sevirova, Floreşti a adus la târg produse apicole. Fermiera spune că finanţarea obţinută în cadrul proiectului „Lunca Prutului” i-a oferit şansa să-şi extindă afacerea.
„Planificăm să instalăm o căsuţă apicolă care ar face ca turismul în Moldova să fie mai dezvoltat. O să amenajăm două paturi de lemn în interior, în afară o să fie căsuţele albinuţelor şi persoanele vor beneficia de miros, de vibraţie, de zumzet”, a spus apicultoare Mariana Melnic.
Eudochia Chiriac din satul Cialîc, Taraclia, şi-a diversificat afacerea graţie unui proiect european.
„Avem o mini fermă cu 20 de vaci. Anterior produceam doar brânză şi lapte, iar de doi ani producem şi 10 tipuri de caşcaval. Asta după ce am câştigat un proiect de solidaritate, care ne-a dat posibilitatea să procurăm echipamentul necesar”, a relatat Eudochia Chiriac.
Nu doar finanţatorii străini, dar şi statul va subvenţiona proiectele grupurilor de acţiune locală. Pentru 37 de GAL-uri vor fi alocate 173 de milioane de lei. În prezent statul oferă 75 la sută din investiţii producătorilor care se asociază în grupuri.
„Unicul mod prin care acest mic producător de 0,5 ha sau chiar un ha, 3, 4, 5 poate face faţă concurenţei acerbe în plan global este asocierea, asocierea lui cu procesatorul, ceia ce o să-i dea continuitate în activitatea lui, predictibilitate”, a menţionat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
De 30 de ani abordarea LEADER este recunoscută ca un instrument important în dezvoltarea rurală durabilă în UE. Din anul 2016, abordarea LEADER în ţara noastră este susţinută de mai mulţi parteneri de dezvoltare.
„Una din priorităţile UE este de a lucra cu comunităţile locale pentru a livra beneficii populaţiei. Satele sunt identitatea noastră şi trebui să le ajutăm să prospere”, a afirmat director vecinătatea estică, Lawrence Meredith.
Guvernul a venit cu mai multe soluţii pentru comunităţile locale.
„Satul european - ştiţi că în cadrul acestui program avem 487 de proiecte ale autorităţilor locale care vor fi finanţate, altele 237 au fost incluse în lista de aşteptare. Este acel buget de peste 2 miliarde de lei. Vom continua să investim în drumuri să permitem autorităţilor locale, grupurilor de acţiune locală să poată investi în localitatea lor”, a precizat prim-ministra Natalia Gavriliţa.
Forumul îşi va ţine lucrările timp de două zile. La conferinţa de la Chişinău participă peste 400 de reprezentanţi ai instituţiilor de stat, ONG-uri, precum şi reprezentanţi ai GAL-urilor din Republica Moldova şi Europa.
Comentarii