Ştiri

Sursa imaginii: captură video

Postat de: Eliza Mihalache

Ştiri / Economic

20 Mai 2022 / 20:49

Maia Sandu: „Guvernul să lucreze pe programe ţintite pentru a ajuta oamenii cu venituri mici” (VIDEO)

Războiul din Ucraina are consecinţe dure şi de durată pentru Republica Moldova, iar una dintre acestea este creşterea preţurilor. O declaraţie în acest sens a fost făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1. Totuşi, şefa statului a accentuat că toate instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba bine, menţionând ANRE, MoldovaGaz şi companiile care furnizează energia electrică.


„Problema numărul unul pe agenda autorităţilor este creşterea preţurilor. Dacă nu era acest război,  din martie trebuia să plătim preţuri mult mai mici la gaze naturale şi energia electrică. Din cauza războiului preţurile doar cresc şi asta pune presiunea inflaţionistă pe alte produse şi servicii, la fel cu carburanţii. Majoritatea acestei presiuni inflaţioniste vine din importuri pentru că o parte din acestea veneau din Ucraina”, a menţionat Maia Sandu.

Totodată, preşedinta Republicii Moldova a menţionat că Consiliul Concurenţei trebuie să intervină în caz de necesitate, iar Guvernul să lucreze pe programe ţintite pentru a ajuta oamenii cu venituri mici.

„Guvernul să lucreze pe programe ţintite pentru a ajuta oamenii cu venituri mici. Iarna trecută au fost ajutaţi toţi, iar de acum încolo nu vom putea să compensăm preţul la gaze pentru toţi, trebuie să fie compensat pentru oamenii care au venituri mici”, a adăugat Maia Sandu.

Amintim că, în luna aprilie, preţurile medii de consum, comparativ cu luna aprilie 2021, au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare cu 30,17%, mărfuri nealimentare - cu 19,13% şi servicii prestate populaţiei - cu 34,40%. Potrivit Băncii Naţionale, până la sfârşitul anului, inflaţia ar putea ajunge la 31 %.

Comentarii