Sursa imaginii: simbol
Postat de: Eliza Mihalache
Ştiri / Economic
06 Apr. 2022 / 20:51
Producătorii de lapte vor primi subvenţii majorate cu 20 la sută /VIDEO/
Tot mai puţini fermieri moldoveni se încumetă să-şi deschidă o afacere în sectorul zootehnic. Datele oficiale arată că, în ultimii 20 de ani, numărul de ovine, caprine şi bovine a scăzut de două ori. Din exportatoare de produse lactate, Republica Moldova a ajuns să importe o treime din necesarul pe ţară. Pentru a stimula dezvoltarea sectorului zootehnic, recent Guvernul a majorat ajutorul oferit producătorilor de lapte, relatează Moldova 1.
Astfel, crescătorii de bovine, ovine şi caprine vor primi subvenţii majorate cu 20 la sută, de la 50% la 70% din valoarea investiţiilor.
Acum şase ani, un antreprenor din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, a cumpărat din Germania 100 de vaci de rasă şi a deschis în localitate o fermă. Între timp, a reuşit să-şi construiască un grajd semiautomatizat şi să mai procure încă 30 de bovine. În acest an, compania, pentru prima dată, a depus actele în vederea obţinerii subvenţiilor de la stat.
„Depunem actele să primim subvenţii, în jur la 7 mii de lei pentru fiecare bovină. Preţurile la tot a crescut: porumbul a ajuns de la 1-2 la 7 lei şi combustibilul tot, energia electrică. Ne descurcăm prin optimizare, prin investiţii”, a relatat Mihai Vataman, reprezentant fermă.
Cu doi ani în urmă, compania a investit într-o linie de producţie a lactatelor naturale. „Noi producem lapte, chefir degresat, smântână, iaurturi. În timp de doi ani avem un nume pe piaţă şi cerinţele cresc şi ne gândim să majorăm capacitatea producerii noastre. Pentru asta e nevoie de multă muncă şi investiţii”, a adăugat Mihai Vataman.
În urma extinderii afacerii au fost create noi locuri de muncă. Acum la ferma de bovine muncesc 30 de angajaţi. „Avem un loc de muncă, muncim aici nu te duci la oras, e aici pe loc. Avem cu ce ne întreţine”, a menţionat Mariana Safaler, angajată companie.
„Respectăm toate normele şi standardele, am învăţat să mânuiesc mai multe utilaje. Nu e uşor, dar avem un lucru stabil şi asta ne bucură”, a declarat Tamara Roşca, angajată companie.
Potrivit datelor oficiale, numărul de bovine în ultimul an a scăzut cu 15% şi a ajuns la 110 mii de capete.
Comentarii