Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Carolina Străjescu

Ştiri / Internaţional

22 Sep. 2022 / 14:36

Bărbaţii ruşi părăsesc în masă ţara. Cozi enorme la graniţele Rusiei cu Georgia, Mongolia sau Kazahstan

Cozi uriaşe de maşini s-au format la aproape toate vămile terestre ale Federaţiei Ruse. Tot mai mulţi cetăţeni ruşi vor să părăsească ţara, la o zi după decretarea, de către Vladimir Putin, a mobilizării parţiale. La frontiera Rusiei cu Finlanda, vameşii finlandezi au raportat un „număr excepţional” de ruşi care au trecut graniţa în Finlanda în cursul nopţii trecute, informează The Moscow Times.

Mii de bărbaţi ruşi de vârsta încorporării încercau astfel să părăsească ţara încă din cursul serii de miercuri, la puţin timp după anunţul referitor la mobilizarea parţială. „Nu veau să fie carne de tun”, a declarat pentru The Moscow Times, sub anonimat, un bărbat din Moscova în vârstă de 30 de ani.

Biletele pentru zborurile directe spre destinaţii din Armenia, Turcia şi Azerbaidjan - ţările vecine Rusiei pentru care cetăţenii ruşi nu au nevoie de viză - s-au epuizat rapid. Astfel, joi, un bilet de avion „dus” spre Erevan a ajuns să fie vândut cu 2.621 de dolari, în vreme ce un bilet dus către Dubai costa 2.784 de dolari. „Fratele meu e speriat. Încercăm să-i cumpărăm urgent un bilet de avion”, a declarat pentru Moscow Times o femeie al cărei frate tocmai a terminat stagiul militar. „Sperăm să poată trece graniţa fără probleme”. Legile ruseşti restricţionează libera circulaţie doar în cazul decretării mobilizării generale. Până acum, Kremlinul nu a luat vreo decizie referitoare la închiderea graniţelor.

În ultimele 24 de ore, 4.800 de ruşi au trecut graniţa în Finlanda. Comparativ, săptămâna trecută, numărul era de 3.100 de cetăţeni ruşi.

Cozi uriaşe de maşini şi aglomeraţie în vămi s-au înregistrat şi la graniţele Rusiei cu Georgia, Mongolia sau Kazahstan.

Comentarii